Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson vinner, Ebba Andersson trea. Foto: Bildbyrån/Viaplay

Karlsson vann dramatisk uppgörelse i masstarten

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson belönades med segern i masstarten i Lillehammer efter att ha gjort ett ryck med 2,5 kilometer kvar. Ebba Andersson fick ge  sig för norskan Tiril Udnes Weng och blev trea.

– Det känns toppen, säger en sprudlande vinnare till SVT Sport.

Första masstarten utan Therese Johaug. Då såg det ut som det brukar när herrarna kör. En stor klunga där det är mycket svårt att bryta sig loss. Frida Karlsson och Ebba Andersson gjorde sina försök men banan i Lillehammer tillät inte någon att sticka. I nerförsbackarna gled bakomvarande ikapp väldigt lätt.

Men till slut på sista varvet kom möjligheten. Frida Karlsson lade in en extra växel inne på stadion, inte i en uppförsbacke, och ingen orkade haka på. 

Vinterstudion

– Att jag drog där (inne på stadion) kom oväntat även för mig själv. Jag fick feeling och bara körde, säger Karlsson till SVT Sport om rycket hon gjorde inför sista varvet.

Men Karlsson orkade inte hålla tempot och tyskan Katharina Hennig  och Ebba Andersson kom ikapp i uppförsbacken med 2 km kvar.

Hennig bröt staven

Det såg ut att bli en kamp mellan de tre men på krönet i en uppförsbacke med dryga kilometern kvar så satte tyskan sin egen stav på pjäxan och strulade till det för sig. Hon tvingades byta stav och tappade mycket tid.

– Väldigt frustrerande eftersom jag kände mig så bra på sista varvet, sa en besviken tyska till SVT Sport efteråt.

– Jag hörde en tysk svordom – scheisse – det är synd om henne. Hon är i form och det hade varit en tuff nöt att knäcka henne, säger Karlsson om tyskans olycka.

När tyskan försvann såg det ut att bli svenskduon Karlsson och Andersson som skulle fajtas om segern. Men dramat var inte över.  Finskan Kertu Niskanen och norskan Tiril Udnes Weng slet sig tillbaka och det hela avgjordes inte förrän på upploppet inne i stadion.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Det var ett slag i magen”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Karlsson tackar Ebba och Hennig

Där var Karlsson starkast med stenhård stakning där norskan knäcktes med några hundra meter kvar. Ebba Andersson fick se sig passerad av Udnes Weng och slutade trea.

Karlsson erkänner efteråt att det kanske inte var det smartaste draget att göra ett ryck på flackpartiet inne på stadion och att det kändes jobbigt när de andra kom ikapp.

– Det var ett slag i magen. Det blir ett mentalt kritiskt parti där. Men jag hade Ebba och Hennig som kunde hjälpa mig så jag har de att tacka, säger Karlsson.

Stark insats av Ilar

Det var en bra tävling ur svensk synvinkel med två blågula på pallen men även Moa Ilar gjorde en stark instas. Ilar blev sexa, hennes bästa placering i världscupen, och var med och högg i täten i stora delar av loppet.

– Jag är otroligt nöjd. Det kom några glädjetårar där borta. Jag har jobbat så hårt för detta och få en framskjuten placering, sa Ilar till SVT Sport.

KLIPP: Moa Ilar: ”Det kom glädjetårar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet