Stefan Thomson lider med Linn Svahn missar OS. Foto: Bildbyrån.

Damtränaren om Svahn: ”Klokt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn missar OS.

Damtränaren Stefan Thomson lider med längdstjärnan.

– Jättetråkigt så klart, säger han till SVT Sport.

Nyheten slog ner som en bomb på onsdagsförmiddagen, då Expressen var först att rapportera att axelskadan sätter stopp för Svahns deltagande i Peking i februari.

– Det känns tufft genom att det är en av våra absolut bästa åkare, att hon inte kommer kunna vara med i år, säger Stefan Thomson och fortsätter:

– Samtidigt är det viktigt att hon får till axeln på ett bra sätt, någonstans är det det som blir prio sådana här gånger. Så jag tycker att det är ett klokt besked att inte skynda på utan att göra en bra rehabilitering av det här och se till att det funkar i framtiden.

Svahn säger till Expressen att hon fick reda på chockbeskedet direkt efter operationen för två månader sedan.

”Skjutit på det”

Hur länge har ni vetat om att hon missar OS, Stefan?

– Sedan operationen har vi förstått att det kommer bli jättetufft, sen har man väl skjutit lite på det definitiva beskedet, man tror alltid att det finns ett hopp. Men rent realistiskt, som hon säger, så förstod man ganska klart efter operationen att det sannolikt inte skulle funka.

Thomson vill inte spekulera i när Svahn kan vara tillbaka i tävlingsspåren igen.

– Än så länge har rehaben gått enligt plan och flutit på bra, men det är en bit kvar så det är svårt att sia om någon tid.

Hur hårt slag är det här för laget?

– Det är ett jättestort avbräck, så klart. En Linn Svahn i full form är alltid en pallåkare i sprintloppen, och hon är även en potentiell åkare i både stafetten och sprintstafetten. Så det är ett stort avbräck.

”Stötta på alla sätt”

De svenska damerna har dominerat i sprint de senaste säsongerna och Stefan Thomson poängterar att Sverige har ett starkt lag även utan Svahn.

– Det känns ändå lite tryggt i en så här tråkig situation.

Hur stöttar ni henne nu?

– Just nu är det mycket med rehab och fysios, det är den största fasen just nu, sen gäller det att stötta henne på alla sätt. Trots att hon är så ung så är hon duktig på att hålla sig kall och kunna se på lång sikt. Hon har många chanser och sannolikt många mästerskap kvar att leverera i, därför tycker jag det är ett klokt beslut att inte skynda fram något nu.

KLIPP: Detta har hänt: Linn Svahn missar OS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.