Anders Blomquist menar att dagens sprint blir extra viktig eftersom det är en tourdeltävling. Foto: Bildbyrån

Därför är världscuppremiären i Ruka extra viktig

Uppdaterad
Publicerad

Det är inget mästerskap under längdsäsongen 2019-2020 och det innebär att världscupen är det viktigaste för alla åkare. Under världscupen avgörs fyra tourer, två långa och två korta. Den första består av tre tävlingar i finländska Ruka och den börjar med sprint idag.
– Ska man vara med och slåss högt uppe i världscupen så ska man lyckas i tourerna, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Dagens världscuppremiär är alltså den första tävlingen i en kort tour med tre tävlingar. I sprinten kan man ge sig själv ett bra utgångsläge inför de två kommande tävlingarna.

Det finns också många världscuppoäng att samla då segraren varje dag får 50 världscuppoäng och den sammanlagda toursegraren får 200 poäng.

– Det är tidigt på säsongen så det gäller att kroppen fungerar som den ska göra och det gäller att tekniken fungerar som den ska göra. Tourerna är extra viktiga i år. Det är två större och två mindre tourer och de ger väldigt mycket poäng, säger Blomquist.

Förutom den inledande touren är det klassiska Tour de Ski runt årsskiftet, en nordisk tour i Sverige och Norge i februari och en kort sprinttour i Nordamerika i mars.

”Blir inte förvånad om hon åker jättebra”

Världscupen börjar alltså med sprint och i vanliga fall skulle Stina Nilsson gå in i tävlingen med ett favoritskap på sig, men hon har dragits med skador under försäsongen.

– Det är väldigt svårt, trots att hon är så rutinerad och duktig så är det en utmaning att prestera i världscupen utan att ha gjort de förberedelserna som hon har velat göra. Hon har testat hur mycket hon tål att träna den här vintern och har gått på några små smällar. Men hon är fantastisk på att komma tillbaka så jag blir inte förvånad om hon åker jättebra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer