Landslagschefen Anders Byström.

Landslagschefen: Därför kör Frida Karlsson sprinten i Ruka

Uppdaterad
Publicerad

Distansstjärnan Frida Karlsson kommer köra sprinten i morgondagens världscuppremiär i Ruka.

Ett beslut som grundar sig både i framgångarna från i fjol och en egen önskan att få köra.

– Det ska bli riktigt spännande att se vad hon kan göra, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

Förra helgen valde Frida Karlsson bort sprinten och fokuserade fullt på distansloppen, men när världscupen drar i gång i Ruka i morgon kommer hon att stå på startlinjen som en del av det svenska sprintlaget.

– Motivet till det är väl att Frida gjorde några riktigt bra sprintar i fjol och har själv uttryckt önskemål att åka den i Ruka. Vi snackade om det i tränarteamet och anser väl att det finns plats för henne där nu att prova på. Hon gjorde ju en kanonsprint i fjol i Val Müstair och hon har även sprintat bra tidigare på juniornivå, säger Byström.

Frida Karlsson har tidigare berättat för SVT att hon vill kunna hävda sig i sprint och tror nu att det är viktigt att ta de chanser hon får att åka.

– Jag har inte åkt så många sprinter, men tror att det är väldigt bra för mig att inte stänga den dörren. Det är bra för mig och för min skidåkning i stort, säger hon inför fredagens lopp.

Kolla hur det funkar

Karlsson önskade själv att köra sprinten i Ruka, där banan avslutas med en backe som kräver en del uthållighet. Något som passar distansvana 22-åringen.

– Det är ingen tvekan om att hon har verktyg även i sprintlådan. Med tanke på det kombinerat med hennes uthållighet så vill vi kolla hur det funkar, säger Byström och fortsätter:

– Hennes utmaning är att göra en bra prolog och gå vidare, sedan kommer hon bara bli starkare än de andra ju längre det går, tror jag. Det ska bli riktigt spännande att se vad hon kan göra där.

Det här blir Frida Karlssons sjunde sprintlopp i världscupen, där hennes bästa placering är en fjärde plats på just Tour de Ski i Val Müstair förra säsongen.

De kör sprinten i Ruka

Damer

Maja Dahlqvist

Anna Dyvik

Johanna Hagström

Frida Karlsson

Louise Lindström

Jenny Solin

Herrar

Gustaf Berglund

Marcus Grate

Johan Häggström

Calle Halfvarsson

Olof Jonsson

Anton Persson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.