Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ebba Andersson och Johanna Hagström motivera sin SM-nobb. Foto: Bildbyrån

Därför väljer skidstjärnorna Johanna Hagström och Ebba Andersson bort SM

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon inleds skid-SM i Skövde. Men i startfältet saknas de största svenska stjärnorna. För ”hemmahoppet” Johanna Hagström svider det extra mycket att tvingas avstå.

– Jag har ju själv hajpat upp det här så mycket, det känns tungt att inte vara där på plats faktiskt, säger 24-åringen till SVT Sport.

Johanna Hagström, med två raka SM-silver i bagaget, är uppvuxen i Falköping, bara omkring tre mil från Skövde och SM-arenan Billingen – och hon utsågs snabbt till mästerskapets affischnamn. Därför var det långt ifrån självklart att tacka nej.

– Det satt långt inne faktiskt. Det är ju typ min hemmaplan. Jag har ju själv hajpat upp det här så mycket, det känns tungt att inte vara där på plats faktiskt, säger Hagström till SVT Sport.

Men hon är långt ifrån ensam om skippa SM. Faktum är att de flesta av Sveriges främsta åkare inte kommer vara på plats när medaljerna ska delas ut.

”Prioriteringar – mitt stora mål är VM”

Anledningen är att tävlingarna ligger inklämda mellan två världscuphelger, den gångna i franska Les Rousses och den kommande i Toblach. Dessutom är det bara en knapp månad kvar till VM.

– Ja, det blev prioritertingar. Mitt stora mål den här säsongen är VM och sprintcupen nu när det gått ganska bra, säger Hagström.

Inte heller Ebba Andersson, som har vunnit sju SM-guld, kommer till Skövde.

Att de största namnen saknas, hur ser du på att det blir så på SM?

– Jag tycker att det är jättesynd, jag själv hade jättegärna velat köra SM. Det är en av säsongens höjdpunkter tycker jag.

Skid-SM är en del av SM-veckan som sänds i SVT. Första tävling är tisdagens sprint 14.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.