Stina Nilsson suverän i Davos sprint

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson imponerade hela dagen i ett soligt, vintrigt och kallt Davos och vann fristilssprinten efter full kontroll. Kvalettan Sophie Caldwell var tvåa och Maja Dahlqvist knep tredjeplatsen.

– Jag har alltid gillt Davos, det är mitt favoritställe, och när det är som i dag med vädret och publiken då är det perfekta förutsättningar för att åka skidor, säger Nilsson efter första världscupsegern för säsongen i SVT:s sändning.

Hon trivs även med den höga höjden i Davos, 1560 meter över havet.

– Jag gillar höjden, vi bor lite längre ner men jag har inga problem med den och det är nog lite av min hemlighet. Sedan är jag nöjd med hur jag löste olika situationer under loppen. Det kändes som om jag blev piggare och piggare för varje lopp.

Efter den nya blågula succén med två pallplatser leder nu Nilsson sprintcupen på 186 poäng före Dahlqvist som har 140.

Nilsson avstod förra helgens tävlingar i Beitostölen och kom utvilad till Davos, något som verkar ha gjort susen. 

– I dag var Stina Nilsson klart bäst, sammanfattar SVT Sports expert Anders Blomquist insatsen.

Dahlqvist: ”Väldigt stum”

Som ett komplement till Nilsson åkte Maja Dahlqvist bra hela dagen.

– Jag mår bra även om jag är väldigt stum och fick kriga från start. Det blev väldigt utspritt på slutet efter att Stina åkt i från. Det var ingen taktik utan bara att köra på, sammanfattar Dahlqvist dagen.

Nilsson styrde finalen och var först ut efter startrakan och sedan lade hon sig bakom Krista Pärmäkoski på väg in mot stadion och varvningen. Upp för sista backen tog Nilsson täten igen före Sophie Caldwell och ryckte strax före krönet och fick de nödvändiga meterna som bäddade för segern.

Nilsson var trea i prologen och vann sedan kvartsfinalen. I semin släppte hon fram Sophie Caldwell, som var snabbast i kvalet, och hade kontroll i mål som tvåa.

Maja Dahlqvist var tvåa i kvalet och vann sedan både kvartsfinal och semifinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.