Johaug vann igen – Andersson missade pallen

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson gjorde ett nytt stabilt lopp på 10 km fristil i Davos. Svenskan jagades av den en minut senare startande Therese Johaug, som dock aldrig kom ikapp. Andersson hade i början vittring på pallen men slutade fyra.

– Det kändes stabilt. Kanske öppnade jag lite väl kontrollerat men samtidigt ville jag ha krafter kvar på andra varvet. Jag ville inte gå på en syrasmäll här och är nöjd med insatsen, säger Andersson till SVT Sport från Davos som ligger på höga 1560 meter.

Johaug, som tog sin femte raka seger i comebacken i världscupen, hade tagit in 16 sekunder till den första mellantiden efter 2,2 km. Vid varvningen efter 5 km hade Johaug svenskan inom synhåll och var då 26 sekunder före. Andersson höll emot bra och var 38 sekunder efter i mål.

Johaug laddade i Davos hela veckan

– Det är härligt att tävla här och jag har varit här i en vecka. Jag är så glad över att kunna vinna och det är ju jul. Kul att Ingvild åkte så bra och var så nära, säger Johaug leende i SVT:S sändning. I början av nästa vecka tar norskan beslut om hon ska åka Tour de Ski.

Ingvild Flugstad Östberg var den enda som någorlunda kunde utmana Johaug och tog in på ett låttåkt parti i början av banan och slutade tvåa, 12,1 sekunder efter sin lagkamrat och molnen hade börjat ge vika för en blå himmel.

Gårdagsvinnaren i sprint, Stina Nilsson, hade en tuff dag och var 2,5 minuter efter.

– Det kändes lika stumt vid start i dag som vid målgång i går, ler Nilsson.

Charlotte Kalla åkte på en lättare förkylning och stannade hemma i Sverige den här helgen.

Resultat 10 km fritt, Davos:

1) Therese Johaug, Norge, 26.06,9

2) Ingvild Flugstad Östberg, Norge, + 12,1

3) Krista Pärmäkoski, Finland, 19,2

4) Ebba Andersson, Sverige, 38,2

5) Jessica Diggins, USA, 1.01,1

6) Rosie Brennan, USA, 1.04,9

12) Ida Ingemarsdotter, Sverige, 1.30,9

16) Maja Dahlqvist, Sverige, 1.40,5

19) Evelina Settlin, Sverige, 1.43,7

39) Stina Nilsson, Sverige, 2.23,1

40) Jonna Sundling, Sverige, 2.23,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.