Livo Niskanen är Finlands bästa herråkare i år med en sjätteplats i världscupen. Foto: Bildbyrån

De finländska längdstjärnorna har tröttnat på vallarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara i Sverige som det är stort fokus på valla inom längdskidåkningen.

Även i Finland riktas det nu kritik mot vallarna.

– Lite tillspetsat kan man säga att varje idrottare befarar inför varje tävling att allt ska gå åt skogen, säger en källa till tidningen Ilta-Sanomat.

Det är för finska tidningen Ilta-Sanomat som en källa berättar om att det finns ett missnöje inom det finska landslaget.

Källan uppger för tidningen att landslaget vill ha servicemän som är i bättre fysiskt skick för att kunna bidra i testande av skidor, samt att de nu tar feedback för personligt och att åkare inte längre vågar ge konstruktiv kritik.

Dessutom ska språkkunskaper vara något som gör att Finlands relationer till utrustnings- och vallatillverkare inte är på den nivån den borde vara på.

– Lite tillspetsat kan man säga att varje idrottare befarar inför varje tävling att allt ska gå åt skogen, säger källan.

Uppskattar inte anonym kritik

Landslagsledningen uppskattar dock inte att kritiken kommer anonymt, och hade velat lösa det på ett annat sätt.

– Ingen i serviceteamet tyckte om vad de hörde. Jag tycker den anonyma feedbacken är det värsta med detta, i och med att vi fungerar som ett team. Om någon har något på hjärtat så kan man komma till oss och säga det ansikte mot ansikte, säger servicechefen Aki Hukka till Yle.

”Våra floppdagar är otroligt dåliga”

Skidförbundets verksamhetschef Ismo Hämäläinen riktar även han kritik i Ilta-Sanomat, där han nämner avsaknaden av framgångar.

– Problemet är att våra ”floppdagar” är otroligt dåliga. Med en medelmåttig insats klarar vi oss inte, och om vi har en superdag har ofta åtminstone ett annat toppland det, säger Hämäläinen.

Men den åsikten delas inte av landslagschefen Matti Haavisto.

– Det är hans åsikt, jag litar på vårt serviceteam. Alla har bra och dåliga dagar, säger Haavisto.

KLIPP: Vallateamens kritik fortsätter: ”Sämsta jag sett” (18 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.