Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån.

Frida Karlsson: ”Det är klart att det har påverkat oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

Flera damåkare överväger att lämna skidlandslaget, enligt Expressen.
Nu uttalar sig Frida Karlsson, 20, om turbulensen.
– Alla vet att det varit lite rörigt i organisationen och det är klart att det har påverkat oss alla, mer eller mindre, säger Karlsson till Expressen.

Det har varit mycket skriverier kring längdlandslaget.

Stina Nilsson bytte från längdskidor till skidskytte, Expressen uppgav att tre damstjärnor överväger att lämna landslaget och herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnade sina uppdrag.

– Alla vet att det varit lite rörigt i organisationen och det är klart att det har påverkat oss alla, mer eller mindre. Lite påverkad har man blivit, men det gäller att fortsätta ha fokus på sitt och det man ska göra liksom, säger Frida Karlsson till Expressen.

Karlsson har önskemål om hur hon vill att det ska se ut i landslaget framöver. Hon vill att åkarna har mer att säga till om.

– Hur själva lägren ser ut och så, det får vi se när hela organisationen är satt. Men helst skulle jag se att vi tillsammans lägger upp en plan för lägren som blir, så att det passar in i allas tänk, säger Karlsson.

”Vet inte riktigt var det kommer ifrån”

Frida Karlsson är förvånad över uppgifterna om att flera åkare överväger att lämna landslaget.

– Nej, jag vet inte riktigt var det kommer ifrån. Jag känner att vi är ett starkt landslag och det vore bäst om alla kunde jobba framåt tillsammans, säger 20-åringen.

Stina Nilsson: ”Ett turbulent år”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson om kaoset i landslaget: ”Det har varit ett turbulent år”

Turbulensen i längdlandslaget

Visa

Mars 2019: Rikard Grip lämnar sin roll som landslagschef, en tjänst han hade haft – även om titeln ändrats med åren – sedan 2010. Veckan därpå blir ersättaren klar: Jonas Peterson, tidigare vd för Craft, en av skidförbundets sponsorer.

April 2019: Annika Zell, landslagets enda kvinnliga tränare, hoppar av sitt uppdrag. ”Det har inte funnits de rätta förutsättningarna helt enkelt och då är det inte roligt”, säger hon till SVT.

Maj 2019: Längdchefen Johan Sares, som jobbat på förbundet i tio år, varav sju som ansvarig för längdverksamheten, hoppar av. Två veckor senare slutar också vallachefen Urban Nilsson efter åtta år på posten.

Augusti 2019: Jonas Peterson sparkas efter bara fyra månader som längdchef. Kort därefter avslöjar TT att förbundsledningen känt sig tvingad att göra sig av med Peterson sedan denne hamnat i konflikt med vallateamet.

September 2019: Charlotte Kalla kritiserar beslutet att sparka Peterson: ”Jag blev chockad. Det känns tråkigt ur ett långsiktigt perspektiv”, säger den svenska stjärnan.

17 januari 2020: Daniel Fåhraeus presenteras som ny längdchef efter Johan Sares.

22 mars 2020: SVT släpper den svenska sportnyhetsbomben: sprintstjärnan Stina Nilsson byter idrott till skidskytte. Kort därefter bekräftar hon själv nyheten.

I en intervju med Aftonbladet berättar Nilsson att turbulensen i landslaget, och avsaknaden av Rikard Grip, påverkat beslutet.

– Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom. Det är inte bara det som varit orsaken. Men han har absolut varit saknad, säger Nilsson.

24 mars 2020: Krisen i längdlandslaget är ännu större än den tidigare har verkat, skriver Expressen som har uppgifter om att herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo redan bestämt sig för att sluta. Samtidigt ska tre av damlagets främsta åkare överväga att lämna landslagets träningsgrupp för att i stället göra en egen satsning under försäsongen.

25 mars 2020: Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnar landslaget.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer