Ebba Andersson och Charlotte Kalla. Foto: BILDBYRÅN

Det här är Ebba Andersson – Sveriges nya skiddrottning

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson har på kort tid blivit Sveriges nya skiddrottning.

Det här är allt du behöver veta om 21-åringen från Sollefteå, som SVT:s tittare fick träffa för första gången redan för cirka tio år sedan.

• För ungefär tio år sedan fick TV-publiken stifta bekantskapen med Ebba Andersson för första gången. Hon fick då stå framför SVT Västernorrlands kamera för att svara på frågor om skidåkning. Och vem idolen var gick inte att ta miste på.

– Jag vet inte vad jag gör när jag är lika gammal som Charlotte (vid tillfället 20 år, reds anm), men jag hoppas att jag är med i skidlandslaget, sade ett då tioårigt skidlöfte.

• Förutom att vara en oerhört bra skidåkare har Ebba Andersson också en karriär som friidrottare. Under junior-VM 2015 i Eskilstuna slutade hon sexa på 3 000 meter med tiden 9.29,98.

– Jag har inte gjort någon jättesatsning på friidrotten utan har sprungit på tävlingar när det har passat in. Att det har gått så bra är jag jätteglad över, men jag har alltid haft skidåkningen som nummer ett, säger hon till SVT Sport.

Hon har också sysslat med fotboll och dans.

• Andersson är född i Delsbo, men flyttade till Sollefteå som treåring och tävlar för Sollefteå Skidor IF. Hon debuterade i världscupen 2015 veckan före hemma-VM i Falun. Det slutade med en 16:e plats vilket visserligen inte räckte till en VM-plats, men ändå var en fin placering eftersom hon hade tre år kvar som junior. I synnerhet eftersom flera av motståndarna var formtoppade inför mästerskapet.

Samma år knep hon ett brons i skiathlon vid junior-VM. Hon ansågs då vara det största svenska löftet i längdspåren sedan Charlotte Kalla slog igenom i mitten av 2000-talet.

Foto: Bildbyrån

• Året därpå, i februari 2016, ställde hon upp i JVM på nytt och den här gången (i Rumänien) gick det ännu bättre. Andersson vann först guld individuellt på 10 kilometer fristil, och var sedan med i det svenska laget som vann guld i stafetten över 4 x 2,5 kilometer.

Skrällde i första OS-starten

• Det var under VM i Lahtis 2017, hennes första seniormästerskap, som hon på allvar klev in i landslaget, helt utan respekt. Hon tog då steget från framtidslöfte till att göra succé i VM-stafetten där Sverige tog silver. Den då 19-åriga Andersson imponerade på tredjesträckan och lämnade över till Stina Nilsson som spurtade hem silvret mot Finlands Krista Pärmäkoski.

• OS i Pyeongchang i februari var hennes första olympiska spel – och Andersson skrällde direkt med en fjärdeplats i sin första OS-start (skiathlon). Hon var endast åtta tiondelar från en medalj.

Hennes första OS-medalj blev silvret i rysarstafetten som vanns av Norge. Andersson åkte tredjesträckan och förde Sverige från andra till första plats inför Stina Nilssons slutsträcka.

• Efter att ha etablerat sig i världseliten har Ebba Andersson fortsatt att utvecklas. I början av december gjorde hon sitt dittills bästa lopp i karriären och slutade tvåa i världscupen bakom suveränen Therese Johaug på 10 kilometer fristil i Lillehammer.

Mitt under intervjun med SVT fick hon se Charlotte Kallas målgång.

– Gud... alltså... blir jag tvåa? Oj! Gud, vad kul. Det känns jättejätteroligt, utbrast 21-åringen överraskat.

Dagen efter succéloppet slutade Andersson tvåa i jaktstarten.

– Jag är lika glad varje gång. Det har ännu inte blivit någon vana för mig utan jag känner mig verkligen jätteglad över att jag lyckades hålla undan, sade hon till SVT Sport.

Andersson är nu uppe i sex pallplatser i världscupen den här säsongen. Den senaste kom i form av en tredjeplats i 10-kilometersloppet i Ulricehamn.

Under SM-veckan i Sundsvall 2019 tog Ebba Andersson sitt första SM-guld som senior med en överlägsen seger på 10 kilometer klassisk stil, över en minut före Charlotte Kalla. Det var fjärde loppet i rad som Andersson slog Kalla.

”Det är hög klass. Det är nog bara Johaug som kan matcha i världen”, sade expertkommentatorn Mathias Fredriksson i SVT:s sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.