Foto: Bildbyrån

Jonna Sundling: ”Strävar efter att vara en allround-åkare”

Uppdaterad
Publicerad

I fjol tog Jonna Sundling karriärens första pallplats i distans.

Det har gett den svenska sprintstjärnan mersmak.

– Jag strävar efter att vara en allround-åkare.

Jonna Sundling har en makalös säsong i ryggen. Vid OS blev det guld i sprint, silver i sprintstafett och brons i stafett. Dessutom tog sprintstjärnan sex pallplatser i världscupen, varav två i distans.

– Nu när jag tänker på det känns det inte verkligt. Jag har aldrig varit nära det tidigare. Har jag kommit topp tio har jag varit riktigt riktigt glad, säger Sundling till SVT Sport.

Tog stort kliv i fjol

Karriärens första pallplats i distans kom i mars när hon blev trea på tremilen i Holmenkollen.

– Jag har tagit små kliv i distansåkningen men aldrig någonsin varit nära pallen. Att sedan få göra det första gången på en tremil är faktiskt helt sjukt, säger Sundling och fortsätter:

– Det var ett stort kliv jag tog i fjol och det är inget jag tar för givet att jag gör i år igen. Jag vill ju utvecklas, jag vill ju fortsätta ta steg. Men det jag gjorde i fjol var ju något utöver det vanliga.

Hur ser du på att köra distanslopp även kommande säsong?

– Jag älskar alla distanser och jag strävar efter att vara en allround-åkare, för att jag gillar det. Jag har fått mersmak på distansåkningen efter säsongen som var. Jag jobbar mot mer distansåkning också, det är inte så att jag kommer åka mindre av det om jag håller samma nivå.

Vill ha kvar damernas distanser

Kommande säsong kör damer och herrar samma distanser. Det betyder bland annat att damerna byter ut tremilen mot en femmil. Sundling är inte helt nöjd med ändringen

– Jag personligen hade gärna varit kvar i de distanser som var. Det är ju framför allt femmilen som blir den största skillnaden. På tre mil är det stora tidsdifferenser och två mil till, det är ju inte så att skillnaden blir mindre, utan snarare större. Två mil är ganska mycket mer.

SE OCKSÅ: Jonna Sundling imponerade stort – trea i Holmenkollen (5 mars 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.