Aleksej Poltoranin stängs av. Foto: Bildbyrån

Dopade VM-åkarna stängs av i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Fem längdskidåkare åkte fast för dopning under VM i Seefeld i våras. Max Hauke och Dominik Baldauf stängdes av i fyra år av det österrikiska förbundet, men nu har också de övriga blivit avstängda i fyra år.

Det internationella skidförbundet Fis berättade på en presskonferens idag att estländarna Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv och kazaken Aleksej Poltoranin stängs av i fyra år för dopning.

Under VM i Seefeld greps de i en razzia och erkände dopning. Poltoranin har varit framstående i världscupen och vunnit hela elva gånger.

Förutom dem stängs även Algo Kärp, tränaren Mati Alaver och legendaren Andrus Veerpalu av i fyra år. Alla tre är från Estland.

– Vi har gjort en noggrann utredning kring den här situationen, säger Fis generalsekreterare Sarah Lewis enligt Expressen.

Andrus Veerpalu, som är pappa till den dopade Andreas, stängs av för sin inblandning i skandalen som briserade under VM i Seefeld.

– Han är misstänkt för att ha brutit mot våra antidopingregler. Men vi är inte klara med hela utredningen än, så vi kan inte ge några mer detaljer än att släppa hans namn, säger Sarah Fussek som är antidopingchef på Fis enligt Expressen.

Veerpalu har bland annat två OS-guld på meritlistan.

Max Hauke talar ut om dopningen (24 november 2019)

SVT Sport förklarar: Vad är mikrodopning?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.