Huset i Lillehammer som hyrdes ut till läkaren ​Mark Schmidt. Foto: Airbnb/Sportschau

Dopningsdoktorn Mark Schmidt hyrde hus i Norge

Publicerad

Precis i närheten av skidstadion i Lillehammer hyrde den misstänkte läkaren, ”dopningsdoktorn”, Mark Schmidt en stuga i staden under världscuptävlingarna i december.
Enligt norska NRK ska ett vittne ha sett österrikaren Max Hauke på besök.
– Det verkade som att han inte hade någon lust att hälsa på mig, berättar hyresvärden Birgit Sildnes.

Under skid-VM i Seefeld briserade en stor dopningsskandal när österrikisk polis slog till med en razzia i VM-byn. Vid tillslaget greps fem aktiva längdskidåkare, misstänkta för bloddopning.

Det handlade om Max Hauke och Dominik Baldauf, estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu och storstjärnan Alexej Poltoranin från Kazakstan.

Alla erkände kort efteråt.

Men den stora spindeln i nätet tros vara den tyske läkaren Mark Schmidt, som har haft hand om ett stort antal idrottare i olika sporter genom åren. Ett av polisens tillslag gjordes mot Schmidts klinik i Erfurt, Tyskland, där han också greps.

Mark Schmidts är dopningsläkaren alla de fem längdskidåkarna, som erkänt, vänt sig till.

Dopade åkaren på besök i huset

När världscuptävlingarna gick i Lillehammer, 30 november till 2 december, var läkaren på plats i staden. Han hyrde nämligen en stuga i närheten av skidstadion, avslöjar norska NRK. Han anlände till huset med en tyskregistrerad bil, direkt från finländska Ruka.

På uthyrningstjänstens hemsida har Schmidt en användare där han i efterhand lämnat en recension till hyresvärden.

”Vi hade ett mycket bra välmående på denna plats. Utsikten genom de stora fönstret över Lillehammer var fantastisk. Nära skidstadion. Allt du behöver. När som helst igen”, skrev han.

Foto: Airbnb

NRK har lyckats få tag på numret som mannen som hyrde stugan använde sig av vid bokningstillfället. Numret går till en Mark Schmidt.  När hyresvärden Birgit Sildnes fattade misstanke om vem som hyrde huset, tipsade hon Antidopning Norge.

Hyresvärden till stugan vittnar för NRK att hon sett österrikaren Max Hauke på besök i stugan någon gång under VC-helgens gång. Hon mötte nämligen honom vid huset.

– Han såg ut som en idrottsutövare, både utifrån ålder, kläder och kroppsbyggnad. Jag hälsade på honom och han hälsade väldigt stelt tillbaka. Det verkade som att han inte hade någon lust att hälsa på mig egentligen. Det är då jag bestämmer mig för att det där ansiktet ska jag komma ihåg, säger Birgit Sildnes till NRK.

Norskan Birgit Sildnes hyrde ut sin stuga till läkaren Mark Schmidt. Foto: Ole Martin Ringlund/NRK

Hauke hade ingen speciellt lyckad tävlingshelg i Norge och lämnade Lillehammer med en 20:e plats som bäst på 15 kilometer fristil. Han var även 71:a på prologen i sprinten.

Efter VM avslutats har ytterligare en längdskidåkare och två cyklister, med kopplingar till Schmidt, erkänt bloddopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer