Dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg tycker att domen mot Therese Johaug är mild. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Wada kan tycka domen är för mild”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske dopningsexperten Åke Andrén-Sandberg anser att Therese Johaug sluppit väl lindrigt undan. ” Normalstraffet ska vara fyra år”, säger han och tror att norskans söta uppsyn kan ha spelat in i den låga straffsatsen.

Andrén-Sandberg, har de senaste 14 åren ingått i Riksidrottsförbundets Dopningskommission och skrivit drygt 50 böcker och över 300 vetenskapliga artiklar. Under fredagskvällen blev han intervjuad i SVT:s Aktuellt av programledaren Love Benigh med anledning av att den norska skidstjärnan Therese Johaug stängts av i 13 månader för dopningsbrott med anabola steroider, något han tycker är väldigt milt.

– Johaug har sluppit väldigt lindrigt undan. Normalstraffet ska vara fyra år sedan två år tillbaka och sedan kan man sätta ner det till två år men det ska till väldigt starka skäl för att sätta ner det så långt som till 13 månader.

Vad är anledningen till att hon fick ett så milt straff?

– Den dömande instansen i Norge har trott på vad hon säger. Det baseras på vad hon och läkaren säger. Då ska man tänka på att reglerna gäller för alla och då har hon kommit lindrigt undan. Reglerna gäller ju för stora starka fula dumma tyngdlyftare från länder som vi inte tycker om – lika väl som söta snälla rara norska skidåkare. Då kan man inte komma lägre ner (i straff) tror jag.

Wada väntar på att få domen

Hur säkert är det att beslutet inte överklagas om det nu uppfattas som milt?

– Det är inte alls osannolikt att det gör det. Framför allt är det ju Wada som är den internationella organisationen mot dopning som kan tycka att det är för milt, de granskar ju alla dopningsdomar i hela världen och de kan överklaga den till Cas som är högsta domstolen inom idrottsvärlden.

Wada kommer att läsa igenom domen och skaffa sig en uppfattning innan man eventuellt går vidare.

– Så fort vi har fått en kopia av domen kommer vi att värdera argumenten för utslaget och därefter avgöra om vi ska överklaga till Cas. Under tiden kommer vi inte att uttala oss om fallet, säger Wadas kommunikationschef Ben Nichols till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.