Dopningstillslaget i Seefeld 27 februari fortsätter att växa. Foto: TT.

Dopningsskandalen i Seefeld: Estnisk tränare gripen av polis

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tre estländska åkare åkt fast och erkänt bloddopning har nu estnisk polis i Tallinn under dagen gripit landslagtränaren Mati Alaver. Han kan hållas i upp till 48 timmar innan det tas beslut om häktning. Detta dagen före världscupsprinten i Drammen.

Enligt statsåklagaren Taavi Pern har hans kollegor i Österrike och Tyskland gett information om vad för typ av handlingar som Alaver ska ha gjort sig skyldig till.

– Det finns en hel del ny offentlig information som gör det befogat att inleda ett separat straffrättsligt förfarande i Estland, säger Pern till estländska ERR.ee.

Enligt den internationellt kände dopningsjournalisten på ARD, Hajo Seppelt, har Alaver gått under kodnamnet ”Generalen” i det kriminella dopningsnätverket som leddes av läkaren Mark Schmidt via hans klinik i Erfurt, Tyskland.

– Det har varit uppbyggt som en maffiaorganisation med Schmidt i toppen och klara uppgifter om vem som skulle göra vad. Vem som skulle förmedla blodpåsarna från A till B och vem som skulle ge blodet, säger den österrikiske utredningschefen Dieter Csefan, enligt NRK. 

Två landslagsåkare pekar ut Alaver

Tre estniska åkare, Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv och Algo Kärp har alla erkänt bloddopning.

Tammjärv fick kontakt med ”dopningsläkaren” Schmidt 2016 efter att Alaver, enligt vad han uppgett, förmedlat kontakten. Även Kärp har berättat att Alaver förmedlat kontakten med Schmidt.

I samband med dopningstillslaget i Seefeld och 15 andra platser 27 februari blev Alaver av med sitt uppdrag i det estniska skidförbundet, VM-ackrediteringen och av med ett par ordnar, bland annat två som delades ut av landets dåvarande president Arnold Rüütel.

Alaver har tränat åkare i fyra decennier. Hans främsta aktive var Andrus Veerpalu, som tog fyra OS- och VM-guld. Andrus är far till Andreas.

Dopningsbrott kan ge upp till tre års fängelse i Estland.

Fakta: Dopningsskandalen i Österrike

Visa

* Onsdagen den 27 februari, mitt under skid-VM i Seefeld, kom beskedet att österrikisk polis gripit totalt nio personer, fem av dem aktiva åkare misstänkta för bloddopning. Polisen misstänker att ett dopningsnätverk som kretsar kring en 40-årig idrottsläkare från Tyskland har varit aktivt i minst fem år. Insatsen är en del av operation ”Aderlass”, som har pågått i flera månader.

* Dagen efter försattes tre av åkarna på fri fot efter att ha erkänt: österrikarna Dominik Baldauf, Max Hauke (som ertappades med en spruta i armen) och kazaken Aleksej Poltoranin. Poltoranin har sedan dess tagit tillbaka sitt erkännande. De två andra åkarna som greps var estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu. Fis, Internationella skidförbundet, har stängt av samtliga.

* Samma dag kom beskedet att Markus Gandler, sportchef för det österrikiska skidlandslaget, tvingas lämna sitt jobb efter säsongen.

* Därefter har ytterligare en österrikisk längdskidåkare, misstänkt för att vara en nyckelperson i härvan, gripits. Ytterligare en estländsk åkare, Algo Kärp, har också erkänt dopning. Internationella cykelförbundet UCI har också stängt av två österrikiska cyklister, Georg Preidler och Stefan Denifl, som erkänt bloddopning.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer