Dyvik om tunga säsongen och VM-missen: ”Besviken och orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Dyviks säsong har inte gått som hon önskat. Efter sjukdomar och uteblivna toppresultat kände sig 24-åringen riktigt nere under en period. Men trots motgångarna hoppades hon in i det sista på en plats till längd-VM i Seefeld.

– Nej, helt ärligt så känns det jävligt tråkigt. Det är klart att jag hade velat vara där, säger hon till SVT Sport.

VM-åkarna laddar som bäst inför det kommande mästerskapet i Seefeld som nu bara är dagar bort. Men Anna Dyvik är istället på plats i italienska Cogne för helgens världscuptävlingar, fristilssprint på lördag och 10 km klassiskt på söndag.

”Jävligt tråkigt”

Dyvik var med på OS för ett år sedan och på VM året dessförinnan. Nu får hon följa mästerskapet hemifrån.

– Nej, helt ärligt så känns det jävligt tråkigt. Det är klart att jag hade velat vara där. Men jag ser verkligen fram emot att se Maja (Dahlqvist) i sprinten och förhoppningsvis teamsprinten.

– Jag kände väl att när laget kom ut så blev jag väl ganska besviken.

Hade du förhoppning in i det sista att du skulle knipa en plats?

– Asså lite kanske. Jag kände väl att det kanske redan var kört, det är ju så många som har åkt bra så man behövde ju ett tidigt bra resultat. Men jag kanske hade lite hopp om 10 km. Men då skulle jag ha behövt åkt bättre på SM.

”Besviken och orolig”

Dyviks bästa resultat i världscupen den här säsongen är en tiondeplats i sprinten i Ruka.

– Det har varit lite drygt. Man tävlar men man har inte en bra känsla. Såklart blir man besviken och orolig och letar efter vad det är för fel.

December månad var en extra tung period mentalt. Efter Scandinaviska cupen berättade Dyvik i sin vlogg att hon tänkte ”nu skiter jag i det här, nu lägger jag av”.

Var det så på riktigt att du liksom ville skita i alltihopa, eller var det bara just då?

– Bara just då egentligen. Men om det går väldigt dåligt och man känner att det inte är kul, då är det ju ingen idé att hålla på. Då är det ju bara massa slit och jobb utan något resultat om man inte kan hitta varför man tycker att det är roligt.

Hur viktigt är det att det mentala stämmer för att det sportsliga och det fysiska ska funka?

– För mig är det väldigt viktigt, träning går bra även om jag kanske har någon mental svacka. Men tävla, då behöver man ju vara på sin högsta kapacitet mentalt. Det är väldigt viktigt.

Panikångest lärde Dyvik hantera jobbiga känslor

Dyvik berättar att hon kunde drabbas av panikångest för något år sedan, men då lärde hon sig en metod för att hantera jobbiga känslor.

– Det var att undersöka mina känslor. Om en obehaglig känsla kommer till mig, att inte bara slå den ifrån mig för att jag inte tycker om den, utan försöka vara lite snäll mot den och undersöka varför jag känner som jag känner. Varför den kommer. Det har gjort att jag har lärt känna mig själv väldigt bra också.

Vill hitta tillbaka till glädjen

För att komma på rätt spår igen är planen nu att tävla mycket resten av säsongen – och framför allt att hitta tillbaka till glädjen i tävlandet.

– Sedan ska jag ha semester och sedan har jag faktiskt redan börjat planera lite inför sommaren och träningen där och vad jag ska göra för att hitta tillbaka. Få en sommar som jag gör på mitt sätt och som jag tror kommer bli bäst för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.