Ebba Andersson Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson bästa svenska när norskorna dominerade

Uppdaterad
Publicerad

I en tävling där norskorna dominerade i toppen lyckades Ebba Andersson att klämma sig in i toppen. Men en pallplats räckte det inte till, och hon fick nöja sig med en fjärdeplats på 10 kilometer fristil i starten av Ski tour.

– Jag tyckte att det kändes bra, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Frida Karlsson öppnade piggt i premiären av Ski tour i Östersund, och hade den näst snabbaste tiden vid 2,6 kilometer. Men efter det tappade hon rejält, och i nästa mellatid 1,6 kilometer senare hade hon tappat drygt tio sekunder på många åkare, och desto mer på dominanta Therese Johaug.

I mål tappade hon ytterligare och slutade till slut på en 19:e-plats, 59 sekunder från pallen.

Norsk dominans

Istället blev det Ebba Andersson som stod för den bästa svenska insatsen när hon utmanade om en plats på pallen. Men även Ebba Andersson skulle tappa på slutet. Men där var det långt ifrån lika mycket, och det blev bara ett fall från tredje till fjärdeplats för Ebba Andersson som inte lyckades matcha Ingvild Flugstad Östbergs fart på slutet, och hamnade sex sekunder efter norskan på tredjeplatsen, och åtta sekunder bakom Heidi Weng.

”Fick slita hårt”

– Jag tyckte det kändes bra. Framförallt i början, men sedan fick jag slita hårt. Det var inte det jag hade hoppats på, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Efter Ebba var det även där mycket rött, när Ragnhild Haga och Astrid Jacobsen knep femte och sjätteplatsen. Nu väntar jaktstart, och där siktar Ebba på att få ännu fler rödklädda bakom sig.

– Det gäller att ha siktet framåt. Det är framåt jag vill. Det gäller att ladda om inför i morgon, säger hon.

Svenska placeringarna

4. Ebba Andersson +53,1

13. Charlotte Kalla +1.33,5

14. Emma Ribom +1.35,4

19. Frida Karlsson +1.46,0

24. Anna Dyvik +1.52,3

25. Linn Svahn +1.52,8

39. Jonna Sundling +2.18,3

44. Moa Molander Kristiansen +2.28,7

65. Evelina Settlin +3.14,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.