Ebba Andersson: ”Då var allt ganska nattsvart”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson är tillbaka i landslagstruppen och kommer i morgon att starta Tour de Ski.

Men för bara några veckor sedan trodde hon inte att det skulle vara möjligt.

– Jag trodde inte för en och en halv månad sedan att jag skulle kunna stå här i dag. Då var allt ganska nattsvart, säger hon till SVT Sport.

Det är en glad Ebba Andersson som är tillbaka i hetluften efter den skadade hon ådrog sig på försäsongen.

– Det här är något som jag sett fram emot under väldigt lång tid och jobbat hårt för. Det känns härligt att vara tillbaka i hetluften, säger hon till SVT Sport.

Under ett löppass på landslagets läger i Bruksvallarna halkade hon till och skadade knät, det knä som hon tidigare opererat. Något som gjorde att Andersson missat de inledande tävlingarna den här säsongen.

– Det var tufft att få den smällen. Hela säsongen hann passera förbi i mitt huvud för jag kände då att ”det här är inte bra”. Min första känsla var inte jättepositiv, säger Ebba Andersson.

– Jag var inställd på att det skulle vara ganska omfattande. Men sen har rehaben flutit på bra och vi har hittat ett bra upplägg och vi har kunnat jobba framåt. Vi har haft det här som något att sikta mot, sen om det inte skulle gå har vi varit ödmjuka inför.

”Vill man något så går mycket”

Att kunna starta Tour de Ski har varit ett mål under rehaben, även om Ebba Andersson varit medveten om att det skulle bli tufft att lyckas.

– Jag trodde inte för en och en halv månad sedan att jag skulle kunna stå här i dag. Då var allt ganska nattsvart. Jag förstod inte riktigt hur jag skulle klara av att hantera det men vill man något så går mycket, säger hon.

Under tiden har hon följt världscupen från håll och har hittat inspiration av det.

– Nu är jag verkligen redo att ge det jag har så får vi se hur jag står mig. Jag tror och hoppas att det ska passa mig bra. Det är många distanslopp där jag lyckats allra bäst i min karriär.

Hur är det att inte riktigt veta var du står?

– Det är lite ovisst, lite spännande. Men samtidigt triggas jag lite av det, att gå in utan förväntningar.

ARKIV: Ebba Andersson om Kallas betydelse: ”Hon har visat att det går” (12 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.