Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ebba Andersson och Frida Karlsson om Hallstatestet

Ebba Andersson: ”Det är med skräckblandad förtjusning”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson hade rekordet – Frida Karlsson slog det.
Hallstatestet har fått stor uppmärksamhet efter de nya supertiderna.
– Mest förvånad att jag tog mitt gamla personbästa, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Hallstatestet och rekord har varit en återkommande punkt under försäsongen. I slutet av juni slog Frida Karlsson nytt rekord, med tiden 8.36, som hon sedan putsade med fyra sekunder.

– Jag var mest förvånad att jag tog mitt gamla personbästa med så pass stor marginal, det är egentligen där man tävlar. Man vill se utvecklingen och det är ett kvitto på det, säger hon till SVT Sport.

Nöjd – trots förlorat rekord

Det tidigare rekordet löd 8.56 och innehavaren av det var Ebba Andersson. Hon kunde dock trösta sig med att sätta ett nytt tävlingsrekord på samma sträcka. Under löptävlingen ”Från botten till Sockertoppen” sprang hon i mål på 9.01.

– Jag, som haft lite si och så med löpningen de senaste åren på grund av mina knäproblem, fick en bekräftelse på att jag inte är så många sekunder från mitt personliga rekord, säger hon till SVT Sport.

”Det återstår att se”

Hallstatestet är ett välkänt konditionstest bland längdskidåkare. Testet är en maxlöpning på 1800 meter med 210 höjdmeter rakt uppför Hallstabacken i Sollefteå.

– Det är med skräckblandad förtjusningen man tar sig an det. Det är verkligen i tradition, i alla fall i Sollefteå, att springa det testet, säger Ebba Andersson.

Frågan är om vi får se de båda stjärnorna i backen samtidigt.

– Ett klassiskt Hallstatest är individuell start, men jag vet inte, det återstår att se, säger Ebba Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer