Ebba Andersson fick ge sig i kampen om pallen

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson var i med i kampen om pallen men blev sexa efter ett lite struligt upplopp där hon inte kom i rätt position från sin fyrmannaklunga i Toblachs jaktstart över 10 km. För första gången den här säsongen blev Therese Johaug besegrad i ett distanslopp. Ingvild Flugstad Östberg spurtbesegrade sin vän.

– Jag kände tidigt att jag fick slita men är nöjd med hur jag kämpade mig igen även om loppet inte blev som jag önskade, säger Andersson till SVT Sport.

Therese Johaug gick ut med Ingvild Flugstad Östberg och drog hårt hela vägen utan att bli av med sin norska lagkamrat och vän. De höll övriga konkurrenter på behörligt avstånd. Johaug gjorde ett ryck i den sista uppförsbacken men Östberg gled ifatt och kunde spurtbesegra Johaug.

– Att vinna skidlopp är fantastiskt roligt. Det är en härlig känsla och jag hoppades på att göra något bra enstaka lopp så det har gått högt över förväntan, säger Östberg som missade inledningen av säsongen på grund av hälsoskäl.

– Jag unnar henne segern. Jag vet hur tufft det varit för henne att sitta hemma och se oss tävla, säger Johaug om Östberg till NRK.

I gruppen efter tätduon kämpade Ebba Andersson, som var stark uppför men hade svårt att få avstånd utför och på platten, om tredjeplatsen. Hon åkte loppet ihop med Heidi Weng och de fick efter ett tag sällskap av Natalija Nepryajeva och Astrid Uhrenholdt Jacobsen som var ihop in mot målet, där svenskan inte kom fram ordentligt in mot spurtrakan och slutade sist i gruppen som sexa. Weng knep den sista pallplatsen.

– De vek in framför mig och jag kände att jag hade betydligt bättre fart än vad jag fick ut men någon klev ut framför, säger Andersson.

När Andersson blev intervjuad trodde man att det handlade om upploppet men händelsen inträffade på krönet i den sista uppförsbacken 200 meter tidigare när Jacobsen bryskt vek in framför Andersson som tappade fart.

Charlotta Kalla blev näst bästa svenska och slutade tia. Hon var 1,5 minuter efter täten och tappade 38 sekunder på täten i dagens lopp.

Inga bonussekunder delades ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.