Ebba Andersson tog JVM-guld på fem kilometer fritt. Foto: Bildbyrån

Andersson: ”Jag är jätteglad”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson vann VM-guld på 5 km fritt i stor stil på banorna i Soldier Hollow, Utah. ”Det känns väldigt bra – jag är jätteglad”, säger Andersson till SVT Sport.

Svenskan var favorit till guldet och höll för trycket på den höga höjden. Svenskan, som kan bli en stafettåkare på VM i Lahtis, vann med hela 13,8 sekunder före norskan Marte Mae Johansen. Tävlingen avgjordes på de gamla OS-banorna utanför Salt Lake City från 2002.

– På upploppet var jag jättetrött och det var bara att ta stavtag för stavtag ända fram till mållinjen, säger 19-åringen om dagens lopp, som imponerar på förbundskaptenen.

– Alltid väldigt roligt när en svensk åker bra skidor och speciellt när de tar medalj, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

Aktuell för VM

Förbundskaptenen medger att Andersson är högst aktuell för att vara med på VM i Lahtis  om tre veckor.

– Ja, vi får se när det närmar sig. Och titta på hela säsongens resultat. Men alla som åker skidor fort oavsett om det är på U23 eller junior eller seniortävlingar blir ju intressanta.

Så dagens guld avgör inte det hela?

– Ett guld är ju bättre än ett silver, säger Grip.

– Hon är absolut aktuell för att vara med på VM.

Ryskan Marija Istomina knep bronset, 15,3 sekunder bakom Andersson, som tog ett brons redan 2015 på JVM i Kazakstan.

– Det hjälper mycket att ha varit med tidigare och fått erfarenhet. jag känner ju att jag är lite annorlunda som person och trygg med mig själv nu, säger guldmedaljören som redan på fredag får en ny chans att ta ett guld till. Då väntar skiathlon.

– Först och främst ska jag njuta av den här dagen med mina lagkompisar och sedan ha det bra fram till näst tävling, säger Ebba Andersson med ett leende.

Emma Ribom blev 15:e, Moa Olsson 17:e och  Moa Lundgren 34:a. Herrarnas 10 kilometer fristil blev en mäktig rysk demonstration med alla medaljörer och även femte plats. Vladislav Vetjkanov vann. Jacob Nystedt blev bäste svensk på 13:e plats.

Slog igen med dunder och brak

Ebba Andersson slog igenom förra vintern då hon tog silver och brons på SM i Piteå och dessutom dubbla guld och ett brons på JVM i Rasnov.  Sedan kom några motgångar iform av två operationer för att plocka bort brosk i ett krånglande knä.  Men hon kom stärkt ur det hela.

– Jag har stakat mycket, både på rullskidor och i stakmaskin, och även fått köra mer överkroppsstyrka än vad jag normalt skulle ha gjort, sa hon till SVT Sport.

19-åringen bestämde sig sedan för att helhjärtat satsa på skidorna. Tidigare hade hon haft friidrotten vid sidan av. Bland annat spranghon junio-EM på 3000m 2015. I november slog så Andersson till och slog knock på övrig eliten när hon vann i säsongspremiären och slog samtliga seniorer inklusive Charlotte Kalla.

Ebba Andersson spås bli vår nästa stora kvinnliga längdstjärna. Så här sa SVT:s expert Anders Blomquist inför säsongen:

– Trots att hon fortfarande är junior så finns det en kapacitet i Ebba som räcker långt också mot de allra bästa i världen. Hon kommer att kunna utveckla teknik, styrka och uthållighet de kommande åren, men inställningen är redan världsklass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.