Ebba Andersson missar alla tävlingar före årsskiftet. Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson långtidsskadad – inga tävlingar före årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga tävlingar före årsskiftet för Ebba Andersson, som halkade och skadade knät under landslagslägret i Bruksvallarna förra veckan.
Därmed missar hon troligtvis Tour de Ski.
– Vi tar inga risker, säger läkaren Magnus Oscarsson.

Det var i samband med en löptur på landslagslägret i Bruksvallarna som Ebba Andersson halkade och slog i dett knä där hon tidigare haft en skada. Ebba Andersson har nu röntgats och blivit bedömt av en ortoped. Beskedet är att det inte blir någon tävling före årsskiftet.

– Hon har töjt i mjukdelar som engagerades av skadan som hon hade för ett par år sedan där hon blev opererad. Det är på insidan av knät, och där har hon fått små bristningar i mjukdelarna. Det är inget stort, men det blir små blödningar, och där måste svullnaden gå ner och det måste läka, berättar landslagsläkare Magnus Oscarsson för SVT Sport.

Ni skriver i pressmeddelandet att det inte blir någon tävling före årsskiftet. Innebär det att det inte blir något Tour de Ski?

– I nuläget tänker vi att det sannolikt inte blir Tour de Ski. Sen följer man kliniken under rehabperioden, och då får vi ju efterhand en bättre bild av hur det går och hur lång tid det tar, men sannolikt blir det inte Tour de Ski.

”Inga risker”

Nu väntar alltså en rehabiliteringsperiod för Ebba Andersson, en period som inledningsvis handlar mycket om att inte belasta knäet. Magnus Oscarsson är noga med att betona att de kommer se till så att Andersson inte börjar tävla för tidigt.

– Vi tar inga risker. Inte om det hade varit ett mästerskap heller. Det viktigaste är att de aktiva inte får men, säger han.

”Jättetråkigt”

Ebba Andersson vill i dagsläget inte svara på frågor utan vill fokusera helt på att komma igång med sin rehabilitering.

– Det är så klart jättetråkigt det som hänt. Jag såg verkligen fram emot att få börja tävla i helgen. Men det bästa jag kan göra nu är att blicka framåt och fokusera på min rehabilitering så att jag kan komma tillbaka så snart som möjligt, säger Ebba Andersson i ett pressmeddelande.

ARKIV: Ebba 10 år: ”Charlotte Kalla är ganska duktig” (2008)

ARKIV: Se när Ebba Andersson spurtar ner Ingvild Flugstad Östberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.