Ebba Andersson hoppas slå Therese Johaug på VM. Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson om Johaug: ”Inte helt omänsklig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett sämre VM för två år sedan är det en revanschsugen Ebba Andersson som åker till VM i Oberstdorf. Och att Therese Johaug har blivit besegrad ett par gånger i vinter har givit henne extra tändvätska.

– Såklart är det inspirerande och ger en tro på att det kan vara möjligt, säger hon till SVT Sport.

23-årige Ebba Andersson har haft en bra säsong i världscupen och känner sig stark inför VM.

– Det känns så. Sedan är min förhoppning att formen ska vara som allra bäst då vi drar igång mästerskapet. Jag hoppas att formtoppen inte har kommit riktigt än, utan den hoppas jag att kommer om ytterligare någon vecka.

Hittills har Ebba Andersson ingen individuell VM-medalj, men nu bör chanserna vara goda till att den första ska komma i Oberstdorf.

– Jag är så revanschsugen sedan förra mästerskapet, som inte blev som jag hade tänkt mig. Under de senaste säsongerna har jag presterat på en nivå som visar att jag borde vara med och utmana om medaljerna. Om det räcker hela vägen återstår att se. Jag ska verkligen göra vad jag kan för att lyckas med det. Det är målet.

Vid ett par tillfällen under säsongen har den norska stjärnan Therese Johaug besegrats i distanslopp. Det ger förstås de övriga medaljkandidaterna hopp om att kunna slå henne på VM.

– Såklart är det inspirerande och ger en tro om att det kan vara möjligt. Det gäller att verkligen få till allt i tävlingssituation och få allt att klaffa. Även material, taktik och sådana aspekter. Hon är inte helt omänsklig, även om man i vissa lägen nästan har kunnat tro det.

KLIPP: Ebba Andersson tog SM-guld i överlägsen stil (11 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.