Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson överlägsen i Falun – Kalla tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Anderssons starka form håller i sig. I dag vann hon 10 km fritt i Volkswagen Cup i Falun. Andersson var nästan en minut före tvåan Charlotte Kalla.

– Det var utmanande förhållanden men jag klarade av att hantera det bra. Det är lätt att stressa i det här föret men jag försökte hålla mig lugn, säger hon i Expressens sändning.

Ebba Andersson var starkast genom hela loppet och vann 55 sekunder före Kalla. Jonna Sundling blev trea och Frida Karlsson fick nöja sig med fjärdeplatsen.

– Vi hade bra grejer under fötterna. Jag försökte öppna offensivt, säger Kalla efter loppet.

– Det var tungt före, men det svarade bra. Men man känder andningen – man fick jobba rejält.

Ebba Andersson, som för en vecka sedan vann ett långlopp över 54 kilometer i Vålådalen, hade en helt annan frekvens i åkningen än övriga landslagsstjärnor och ledde från start till mål.

Tryckte bort tv-kameran

Den 21-åriga VM-silvermedaljören Frida Karlsson, som var en minut och 13 sekunder bakom Andersson i mål, såg besviken ut efter målgång och tryckte handen mot Expressens tv-sändande kamera.

I herrloppet över samma distans i Volkswagen cup blev det en rafflande avslutning där en kransmas från IFK Mora till slut stod som segrare.

Karl-Johan Westberg hade gått i mål i ledning och hotades av en enda åkare: Gustaf Berglund.

22-åringen, som startade senare än Westberg, fick under loppet höra att han hade chans att ta sig i mål på en bättre tid och då hade han taktiken klar för sig för resten av loppet.

”Plattan i mattan”

– Det var bara plattan i mattan, säger han i Expressens sändning.

Plattan i mattan räckte också till seger. Berglund – som var kransmas på Vasaloppet för några veckor sedan – tog sig i mål 2,4 sekunder före tvåan Westberg och brast ut i tårar vid målgång.

– Att jag fick en raketform nu var oväntat. Jag hade lagt förhoppningarna åt sidan för att det skulle kunna gå bra den här helgen, men det gjorde det, säger han.

Markus Ruus blev trea, 11,4 sekunder bakom Berglund. Oskar Svensson, som har haft en fin världscupsäsong, blev 20:a.

SE MER: Ebba Anderssons succé i Ski Classics (20 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.