Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson tillbaka – väntas göra comeback i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson har missat inledningen av säsongen och har tidigare sagt att hon blir borta från tävling året ut. Men nu gör hon comeback och är anmäld till lördagens sprint och söndagens distanslopp på tävlingar i Östersund.

– Det blir kul att hon får börja tävla igen, säger Magnus Ingesson, damlandslagets tränare.

Det var i november som det tunga beskedet kom – Ebba Andersson var långtidsskadad och skulle bli borta hela året ut, det efter ha skadat det knä där hon tidigare haft en skada.

I början av december kom sedan positiva besked. Tillsammans med fysio var Andersson då igång med pulshöjande träning såsom cykling och vattenlöpning.

Det första beskedet från förbundet var att Ebba Andersson övervägde att starta under nationella tävlingar i Östersund i helgen som kommer, men ännu inte bestämt sig.

”Framför allt knät som ska hålla”

Efter lunch på fredagen verkar hon dock ha bestämt sig, då dök hennes namn upp i startlistan för distansloppet i 15 kilometer fristil på söndagen.

– Hon kommer starta i helgen om hon är efteranmäld nu. Det är väl mest för att checka av och se hur knät pallar. Hon har åkt skidor ett tag, men under kontrollerade former, säger Magnus Ingesson.

– Det är kul. Visst saknar vi henne, det är så med de flesta, när de blir skadade eller sjuka. Det blir kul att hon får börja tävla igen. Men vi får se hur det går, det är framför allt knät som ska hålla.

”Otroligt inspirerad och sugen”

Ebba Anderssons pappa Per Ola Andersson säger till SVT Sport att hon också kommer att köra sprinten på lördagen.

–Hon kör båda, säger han.

Per Ola Andersson har hjälpt dottern med träning under rehabiliteringstiden och berättar att hon nu är väldigt taggad på att ta sig tillbaka.

– Hon har jobbat stenhårt. Hon har följt världscupen på tv och blir otroligt inspirerad och sugen. Hon längtar tillbaka till det här, det är det bästa hon vet, säger han.

Andersson kommer dock inte att åka Tour de Ski. När truppen släpptes igår fanns hon som väntat inte med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.