Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson om stödet: ”Det betyder jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Publiken lyste med sin frånvaro men 1,7 miljoner tv-tittare såg när Ebba Andersson vann Tour de Skis sista etapp på söndagen.

– Det är svårt att tänka sig att så många bänkat sig framför tv:n, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Ebba Andersson har landat i Östersund och är åter på svensk mark efter succén i Tour de Ski. För drygt ett dygn sedan bemästrade hon ”monsterbacken” och gick segrande ur den sista etappen. Vilket gav henne en tredjeplats i totalen.

– Det var en liten tomhet som infann sig när man kom över mållinjen igår. Det här är något jag jobbat och laddat för i så många dagar och helt plötsligt är det över, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Vinterstudion

– Jag lyckades med något jag inte tidigare gjort. Förra året fick jag kasta in handduken just vid den här etappen. Det betyder extra mycket också när jag hade det lite kämpigt i inledningen.

”Otroliga siffror”

Söndagens klassiska klättring i Alpe Cermis sågs av 1,7 miljoner i SVT. En siffra som glädjer Ebba Andersson.

– Det är otroliga siffror. Det är svårt att tänka sig att så många har bänkat sig framför tv:n och verkligen visar sitt engagemang. Det betyder jättemycket, verkligen. Att det är något som berör andra gör varmt i en längdskidåkares hjärta, säger hon.

Fått mycket stöd

Att de svenska supportrarna funnits där trots att de inte varit på plats har hon märkt.

– Det har trillat in jättemycket gratulationer och hälsningar. Även tidigare i touren när det inte gick som jag ville. Jag uppskattar det mycket att ha stödet i både med- och motgång, säger Andersson.

Klipp: Se det bästa från Tour de Ski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet