Ebba Andersson tog första pallplatsen för säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson har jagat formen och säsongens första individuella pallplats.

På 10 km klassiskt levererade hon på båda plan och blev tvåa efter imponerande åkning.

– Det är lite det här jag har sökt efter, säger hon till SVT Sport.

Frida Karlsson och Ebba Andersson jagade revansch efter gårdagens sprint när det vankades 10 kilometer klassiskt som andra etapp på Tour de Ski under onsdagen. Och för Andersson blev det en lyckad tävling. 24-åringen blev tvåa och tog säsongens första pallplats.

– Det är lite det här jag har sökt efter, så att jag nu får till ett lopp som är betydligt närmare där jag önskar vara, det stärker mig, säger hon till SVT Sport.

Tour de Ski

Båda öppnade starkt i snöfallet och efter första fjärdedelen av loppet var duon snabbast av alla. Mellan dem skiljde det mindre än sekunden, med Frida Karlsson snäppet vassare.

Sedan blev det ombytta roller. Andersson fortsatte åka snabbt och Karlsson tappade sekunder mot kollegan.

Ebba Andersson korsade mållinjen som etta och fick från ledarstolen vänta på att se hur det största hotet, finländskan Kerttu Niskanen, skulle avsluta loppet. Niskanen öppnade svagare än Andersson men knappade in under loppets gång.

”Sparar lite på den”

Vid sista mellantiden hade Niskanen både tagit in och gått om Andersson med tio sekunders marginal. En ledning som utökades till 18 sekunder vid målgången.

– Just i dag i det här utmanande föret så var det väldigt slitsamt. När jag gick ut på andra varvet så kände jag att ”det här var tufft” men då var det bara att försöka kriga sig till mål, säger Ebba Andersson om sin insats som räckte till andraplatsen.

Du fick ju sitta i ledarstolen ett tag och vänta på Kerttu Niskanen, vad tänkte du där?

– Jag kände mig nöjd över genomförandet. Så klart känner jag att det inte är toppform än, men jag tänker att jag sparar lite på den. Huvudsaken är att jag är lite mer där jag önskar vara.

Frida Karlsson å sin tur fick nöja sig med en femteplats, 45 sekunder efter Niskanen. Charlotte Kalla var tredje bästa svenska på en 22:a plats.

KLIPP: Hör Ebba Andersson efter säsongens första individuella pallplats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet