Foto: Bildbyrån

Guld till Ebba Andersson på U23-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svensk medaljsuccé på U23-VM.

Ebba Andersson höll för favorittrycket i 10-kilometersloppet och tog guld. Emma Ribom var nära att fixa en svensk dubbel men fick till slut nöja sig med brons.

– Jag fick verkligen kämpa för det, säger Andersson.

Det är en hektisk vecka för den svenska skidstjärnan Ebba Andersson.

I helgen visade 22-åringen fin form i världscupen där hon utmanade suveränen Therese Johaug och bara var 3,4 sekunder bakom norskan i Lahtis. Därifrån åkte hon till U23-VM i tyska Oberwiesenthal som favorit.

Och svenskan gjorde jobbet när hon vann milloppet i klassisk stil med god marginal, 24,8 sekunder före norskan Marte Mæhlum Johansen i ett ruskigt väder med snö och vind.

– Det var tuffa förhållanden där ute så jag är verkligen glad att jag klarade av att ta guldmedaljen, för jag fick verkligen kämpa för det, säger Andersson i Internationella skidförbundets, Fis, sändning.

Ett lopp till på torsdag

Emma Ribom, guldmedaljör i sprint tidigare i veckan, kunde länge matcha Andersson men fick till slut ge sig mot landslagskollegan och även mot Johansen och slutade trea, 30,2 sekunder bakom Andersson.

– Jag är superglad över den här medaljen, jag är glad att jag kunde hantera förhållandena så pass bra, säger Ribom.

För Ebba Andersson väntar ytterligare ett distanslopp i U23-VM, masstarten på torsdag, innan det bär av till Holmenkollen och tremilen i världscupen på lördag.

KLIPP: Ebba Andersson om konkurrensen med brodern (17 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.