Ebba Andersson vann rysare mot Frida Karlsson – med 3,2 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson och Ebba Andersson var i världseliten förra säsongen.

Av dagens premiär i Bruksvallarna blir det ingen skillnad i år.

Duon utklassade Linn Svahn och de andra svenskorna.

Snabbast: Ebba Andersson – med bara 3,2 sekunder

– Det är verkligen kul att få den här starten på säsongen, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Frida Karlsson vann den sista tävlingen i förra säsongens världscup, före ”omöjliga” Therese Johaug, med Ebba Andersson som trea.

När de svenska åkarna inledde den nya säsongen i Bruksvallarna i dag var det samma två svenskor som var bäst.

”Superhäftigt att se”

Frida Karlsson och Ebba Andersson följdes åt i resultatlistan i princip hela det 10 kilometer långa loppet.

När de till slut var i mål så var det Ebba Andersson som var snabbast, blott 3,2 sekunder före den tidigare startande Frida Karlsson.

– Jag tycker att det var ett bra lopp. Det var en tuff fajt med Frida under hela loppet. När jag gick ut på det sista spurtvarvet kände jag att det bara var att ösa på på slutet, för jag vet att Frida är en bra avslutare, säger Andersson till SVT Sport, och hyllas av SVT Sports expertkommentator Anders Blomquist:

– Det är väldigt, väldigt imponerande. Man såg hur mycket hon ville vinna det här loppet.

Svahn hyllas

Duon var helt överlägsen. Närmast efter kom Emma Ribom (1.21 bakom), och därefter fjolårets succéåkare Linn Svahn. Svahn var hela 1.25 bakom. Men hon fick ändå lovord av Anders Blomquist.

– Det är ett mycket fint distanslopp av Linn Svahn, säger Blomquist, som tror att de norska åkarna blir stressade av de svenska insatserna:

– De (Andersson och Karlsson) är i en helt egen division och det är den högsta tänkbara. Det skickar varningssignaler västerut inför världscuppremiären nästa helg.

– Vi vet hur stark Therese Johaug är och hon är fortfarande favorit. Men hon har två utmanare av högsta kvalitet.

”I bra fas”

Ebba Andersson själv är nöjd med dagens formbesked.

– Inför så kändes det som att jag låg i bra fas inför säsongen, och nu fick jag det bekräftat också – att jag håller hög nivå. Det är verkligen kul att få den här starten på säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.