Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson vann i världscupcomebacken

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson gjorde succé och vann 10 km fritt i franska Les Rousses i sin comeback i världscupen.

– Det är så roligt att vara tillbaka i världscupcirkusen och framför allt roligt att vara tillbaka allra högst upp på pallen, säger hon till SVT Sport.

Var det väntat?

– Väntat och väntat, jag hade höga förhoppningar men att det skulle spegla sig på det sättet är något man inte alltid vågar tro på. Jag försökte att koncentrera mig på min åkning och inte förivra mig när publiken skrek som tokar, jag hade hade ju Claudel i släptåg, säger Andersson om den täta inramningen där fransyskan låg tätt i rygg i två av tre varv .

Sjukdomen gjorde att Andersson fick många fina träningsveckor i Sverige.

– Men det var lite småtufft att följa tävlingarna från tv-soffan, säger Andersson som tror att det finns en extra växel att lägga in till VM.

Det var en kontrollerad start av Andersson, var 2,4 sekunder efter ledande Jessie Diggins vid 2,0 km. Svenskan drygade ut sin ledning till de flesta under loppets gång och såg stark ut när hon skar mållinjen.

Claudel tog in på egen hand och hotade

När Andersson gick in på upploppet fortsatte hemmaåkaren Delphine Claudel, som fått draghjälp av Andersson, ut själv på sitt sista varv. Hon var halvvägs nästan 14 sekunder efter men skrämde med att bara vara 7,3 sekunder efter vid 8,1 km. Fransyskan kunde dock inte matcha Andersson på slutet men gladde hemmapubliken med att sluta tvåa – 13,4 sekunder efter.

Jessie Diggins, som var offensiv, slutade trea.

Andersson åkte på covid-19 efter tävlingarna i Lillehammer i början av december och har sedan dess bara tävlat i Skandinaviska cupen.

Bara tre svenskor kom till start. Moa Lundgren var 22:a och Elina Rönnlund 28:a. Sverige hade en kvot på sju platser.

Frida Karlsson, som blev sjuk efter den utmattande vinsten i Tour de Ski, valde att stanna kvar i Sverige och träna.

VM inleds i Planica, Slovenien, 22 februari.

Till resultaten.

SE ÄVEN: Svenska stjärnans ord inför världscupcomebacken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Andersson är redo för comeback i världscupen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.