Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Ebba Anderssons nya kross inför VM i Planica

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson har seglat upp som åkaren att slå i VM.

Nu är svenskan historisk efter lördagens 10-kilometerslopp i Toblach.

– Det kändes som att jag hade bra kontroll, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Ingen svensk längdskidåkare hade vunnit tre raka distanstävlingar i världscupen på damsidan men nu är Ebba Andersson historisk.

25-åringen från Sollefteå vann fristilsloppet över tio kilometer i Toblach i överlägsen stil, 13 sekunder före Jessie Diggins. Andersson tog ledningen efter två kilometer och höll den hela vägen in i mål.

– Jag har känt mig stark hela dagen och det visade sig också när det var dags att dra på sig nummerlappen och verkligen ge järnet där ute. Det kändes som att jag hade bra kontroll på min skidåkning och kunde följa planen jag hade satt upp. Jag är väldigt nöjd med genomförandet i dag, säger Andersson.

Storform inför VM

Ebba Andersson vet inte om hon någonsin har varit i bättre form när VM i Planica bara är ett par veckor bort.

– Det är så klart jättesvårt att jämföra men jag känner att den form jag har nu... Den kan jag gärna leva med ett tag till. Jag ska försöka konservera det jag har in mot VM och förhoppningsvis hitta ytterligare en liten spets.

Trea bakom Jessie Diggins slutade Ingvild Flugstad Östberg och näst bästa svenska var Jonna Sundling som blev åtta, 43 sekunder bakom Ebba Andersson.

Karlsson långt efter

Frida Karlsson hade en något tyngre dag i sin första tävling efter Tour de Ski-segern och gick i mål som elva, 51 sekunder bakom Ebba Andersson.

– Jag ligger i hård träning och kommer från sjukdom, så jag hade inte så höga förväntningar i dag, säger Karlsson i Viaplay.

Emma Ribom slutade på 13:e plats, Moa Ilar på 20:e och Moa Lundgren blev 35:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.