Pallen efter minitouren i Lillehammer: Ebba Andersson, Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg. Foto: TT.

Ebba, Kalla och norskorna med i lopp där snabbaste åkare inte fick flest världscuppoäng

Uppdaterad
Publicerad

När Therese Johaug vann jaktstarten i Lillehammer i början av december före Ebba Andersson, Ingvild Flugstad Östberg och Charlotte Kalla fick hon förutom 50 poäng för segern även 50 poäng för att ha varit snabbast på det avslutande 10 km. Men Johaug var inte snabbast på sträckan. Det var Ingvild Flugstad Östberg. Det låter förvirrande men är helt enligt regelverket.

– Vi har inte pratat om det här nu, men Ingvild är väldigt nyfiken på exakt vad som hände vid tävlingarna i Lillehammer, säger den norske landslagschefen Vidar Löfshus från Quebec och världscupavslutningen till Dagbladet.

Inför det avslutande 10 km skilde det 17,3 sekunder mellan Johaug och Östberg. I mål var Johaug 17,9 sekunder före Östberg. Så långt ser allt normalt, enligt norska NRK som grottat ner sig i siffrorna.

Enligt resultatlistan ser Johaug ut att ha vunnit den avslutande etappen med 0,6 sekunder före Östberg. Men riktigt så enkelt är det inte. I jaktstarter skickar man nämligen iväg åkare på hela sekunder.

Kalla gick ut först och hade Johaug två sekunder efter sig och 20 sekunder bakom Kalla startade Östberg. Johaug var 2,5 sekunder efter Kalla i resultatlistan inför jaktstarten medan Östberg var 19,8 sekunder efter. Där har vi de 17,3 sekunderna men i verkligheten skilde alltså 18 sekunder när de skickades ut i spåret.

Östberg 0,1 sekunder snabbare än Johaug

De 0,7 tiondelarna, som inte ”syns” i resultatlistan gör att Östberg i själva verket hade 0,1 sekunders bättre tid än Johaug på den sista sträckan.

Men helt enligt Fis regelverk är det Johaug som fått segern. Johaug fick 50 poäng för att ha varit snabbast på den avslutande sträckan och Östberg fick 46 poäng för att ha varit tvåa.

Det gör att Östberg som jagar segern i den totala världscupen i kamp med ryskan Natalija Neprjajeva har gått miste om fyra poäng. I nuläget, med världscupavslutningen i Quebec till helgen, en minitour med samma upplägg som i Lillehammer med en avslutande jaktstart, leder Östberg cupen med 97 poäng. 

Regelverket kan ändras

De skulle vara en mardröm för Östberg att förlora cupen med låt oss säga en marginal med fyra poäng eller mindre.

Den uppkomna situationen har uppmärksammats av Fis efter att norska medier slagit larm:

– När avstånden blir så små skapar det en mycket otydlig situation. Enligt dagens regler är det här resultatet rätt, men vi förstår att det här är ganska svårt att förklara, så vi kommer att diskutera om vi kommer att ändra reglerna från nästa höst och använda realtidsskillnaderna på startlistorna också, skriver Fis längdchef Pierre Mignerey till Dagbladet.

Räkna med att den här punkten finns med när Fis har kongress i Zürich i oktober.

– Ja, det tror jag verkligen. Det hade varit tråkigt om Östberg förlorat totalt på de fyra poängen som diskuteras här, säger Löfshus.

I skymundan var Stina Nilsson sexa i loppet.

Vid den här tidpunkten skyddades Frida Karlsson av landslagsledningen för att koncentrera sig inför JVM. Det svenska stjärnskottet deltog inte i Lillehammer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer