Espen Bjervig om de svenska avhoppen: ”Lite småkul” Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Efter avhoppen i svenska längdlandslaget: ”Det är lite kul”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stjärnor har hoppat av det svenska längdlandslaget.

Samtidigt är harmonin i den norska damtruppen bättre än på länge, anser längdchefen Espen Bjervig.

– Vi får bra draghjälp av ett svenskt landslag som plockar isär sig självt, säger han till VG.

Sjur Ole Svarstad och Stig Rune Kveen har tagit över som damtränare, och duon har fått en smakstart i det norska längdlandslaget.

Enligt längdchefen Espen Bjervig är åkarna ”jättenöjda” med den nya tillvaron. En tillvaro med ökad motivation bland åkarna.

Samtidigt småler Bjervig åt avhoppen i grannlandet.

– I flera år har de svenska damåkarna stått samman som ett kraftfullt lag, och de har hela tiden pressat varandra till att bli bättre, säger han och fortsätter:

– Det pulveriseras nu. Kortsiktigt kanske det inte är någon fara, men jag tror inte att det är någon fördel på lång sikt.

Byström: ”Gruppen är väldigt stark”

Först Linn Svahn, sedan Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. På två veckor valde tre av Sveriges största längdstjärnor att lämna landslaget. Skälet var att de inte kunnat komma överens med förbundet gällande att de vill ha mer tid på hemmaplan i Sverige.

Sveriges landslagschef Anders Byström underströk dock, i samband med Karlssons och Dahlqvists besked, att den svenska damgruppen inte kommer ta skada av stjärntrions avhopp.

– På läger får de övriga bra sparring ändå, vi har kanske världens bästa allroundåkare i Jonna Sundling så gruppen är väldig stark även om vi kommer att sakna Frida och Maja, sade han till SVT Sport.

KLIPP: 60 sekunder: Stjärnornas avhopp från längdlandslaget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Anders Byström. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.