Johanna Hagströms axel är återställd – nu börjar jakten på en VM-plats. Foto: Bildbyrån

Efter axelskadan – Johanna Hagström redo att träna fullt: ”Lite stressad i vissa lägen”

Uppdaterad
Publicerad

Under två månaders tid har en axelskada hämmat Johanna Hagström. Men nu ger sprintspecialisten lugnande besked. När landslaget reser på läger till VM-orten Planica idag är Hagströms plan att delta på all träning – även de tuffaste passen.

– Jag kände ”bara det löser sig till hösten”, och just nu går det åt rätt håll. Men man blir lite stressad i vissa lägen, säger Hagström till SVT Sport.

Det var under ett långpass i Norge i juli som Johanna Hagström började få ont i axeln.

– Jag skulle staka ganska långt och fick lite känningar efter 80 kilometer, då var det 15 kilometer hem. Det gjorde ju inte jätteont, men det var bara att ta sig hem, berättar 24-åringen.

Efter röntgen kunde man konstatera att Hagström drabbats av en överbelastningsskada, under två månader kunde hon därför inte träna som planerat.

– Jag trodde att det skulle gå över fort. Men det har varit några veckor där jag kört lite halvdant, det har varit mycket utan stavar och ibland med en stav.

Hur har det påverkat dig?

– Det är klart att det inte är kul, men sedan är ju sommaren mest för att bygga upp en grund. Jag kunde ju ändå träna. Jag kände ”bara det löser sig till hösten”, men man blir lite stressad i vissa lägen.

Hagströms plan i Planica

Men nu är axeln i så pass god form att Hagström planerar att delta på alla pass under landslagets läger i Planica och Toblach, dit de reser under onsdagen.

– Vi har ett tufft sprintpass på slutet, så jag hoppas kunna vara med på allt, säger Hagström och fortsätter:

– Jag har varit i Planica en gång tidigare, nu vill jag mer få det här suget ”hit vill jag igen”.

Siktar på VM-plats

För det är i just slovenska Planica som vinterns VM-avgörs. Hagström, med två andraplatser i sprint förra säsongen, hamnade precis utanför OS-truppen.

Nu är målet solklart: En VM-plats.

– Men jag känner mig lite mer lugn i år kanske, trots att jag haft den här skadan.

På vilket sätt känner du dig mer lugn?

– Jag kanske inte sätter samma stora press på mig som jag gjorde förra året. Det är klart att jag är lite stressad eftersom jag inte tränat som jag velat. Men förra året var det så mycket OS-snack hela tiden, då sätter man mycket press på sig. 

– Man lär sig av sina misstag och jag känner att man kan ha en rolig säsong även fast man inte når det stora målet.

KLIPP: Landslagsåkarna inleder ny säsong efter avhoppen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson och Ebba Andersson är inte längre träningskamrater i landslaget. Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.