Therese Johaug. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Johaug tillbaka efter överträningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit övertränad i juli var Therese Johaug tvungen att ta en paus under ett par veckor. Nu är norskan tillbaka i träning igen och gjorde under gårdagen sitt första pass på skidor.
– Det går mycket bättre nu, säger Johaug till NRK.

Det var den 27 augusti som Johaug berättade att hon var övertränad efter för mycket aktivitet i juli med bland annat långa fjällvandringar. Hon vann det tuffa rullskidloppet ”Lysebotn opp” den 6 augusti men kände att kroppen var tung och att den inte svarade som normalt.

I slutet av augusti var det med viss oro som Johaug sa att hon inte visste när hon skulle kunna träna normalt igen. Svaret kom under gårdagen.

– Det är fantastiska förhållanden här. Vi har en slinga på nästan fem kilometer och det är stenhårt i spåret. Det är strålande, säger Johaug till NRK om passet i dimman på Sognefjellet.

”Det går mycket bättre nu”

Överträning är inget man blir av med i en handvändning men det har vänt för Johaug.

– Det går mycket bättre nu. Jag fick ta det lugnt en period och fick mycket behandling av massörerna på Olympiatoppen (Norges SOK), säger Johaug som åker i lugnt tempo, mest för att få in känslan av skidåkning igen.

Det var framför allt benen som tog stryk av de långa fjällvandringarna.

– Det är väldigt skönt att få några skidddagar efter en lång barmarksperiod. För Therese är det skönt efter en lite tyngre period där benen inte har fungerat till hundra procent, säger tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass.

I Sognefjellet har Johaug bland annat tränat med supertalangen Helene Fossesholm som tros ta nästa steg den kommande säsongen.

En som saknar träningen på fjället i dessa Coronatider är Charlotte Kalla.

– Jag saknar sommarträningen på Sognefjellet med de fantastiska förhållanden som råder. Det är något jag alltid sett fram emot, säger Kalla till norska Dagbladet.

KLIPP: Johaug skyller problemen på fjällvandringar (28 augusti 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therese Johaug vet inte när hon kan träna normalt igen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer