Foto: Privat/TT

Efter köldchocken i långloppet – säsongen över

Uppdaterad
Publicerad

Efter köldchocken i långloppet La Diagonela som delvis genomfördes i 25-30 minusgrader fick Britta Johansson Norgren och flera andra åkare uppsöka sjukhus efter omfattande köldskador med ballongliknande blåsor som exploderade.

För fransmannen Thomas Joly blev det ännu värre. Säsongen är nu över. 

Joly hamnade på sjukhus i Frankrike och fick fingrarna bandagerade.

– Jag kände på fingrarna från start i loppet, och när jag hade kört 50 km (av 60) hade jag huvudvärk. Jag började spy och fick så småningom bryta, säger han till NRK.

Han har fått dystra besked inför framtiden.

– Läkarna här säger att jag inte kommer att kunna åka skidor mer i år, säger han efter att läkarna upptäckt tredje gradens frostskador på fyra fingrar, vilket är den näst allvarligaste graderingen och kan ge permanenta vävnadsskador.

”Utsatte oss för fara”

Precis som Johansson Norgren är han kritisk till att starten på lördagens loppet inte sköts upp från 08.10 (damer) och 08.40 (herrar) så att det kunde bli lite varmare.

– Vi är tre i mitt lag som är på sjukhus nu. Jag tror att juryns beslut att låta loppet genomföras på det här sättet var fel. De utsatte alla oss idrottare för fara, säger Joly.

Ski Classics-chefen, svensken David Nilsson, beklagar de skador som inträffade men säger att temperaturen uppmättes till -13, -17 och -22 på tre olika ställen utefter banan och att köldgränsen ligger på -25. Han säger sig inte känna till temperaturer på -28 grader.

– Utifrån det perspektivet är reglerna klara och jag tycker att juryn tog ett korrekt beslut utifrån det. Det är också viktigt att skidåkarna anpassar sig efter förhållandena. De stall som var bra förberedda klarade sig också bra, säger Nilsson.

”Det här är vårt yrke”

De åkare som förfrusit sig har fått kommentarer på sociala medier om att de hade kunnat stryka sig. Norrmannen Petter Skinstad berättar om våndan av att ändå ställa upp.

– Jag läste att folk skriver att det är frivilligt att delta och sådant. Men det här är vårt yrke. Endast nio Ski Classics arrangeras i vinter, och de räknas alla i sammandraget, så det handlar inte bara om att inte dyka upp på jobbet, säger Skinstad.

Gustaf Korsgren, stallchef i Team Ramudden, var förberedd på kylan och ingen i laget hade några problem.

– Jag är förvånad över att så många haft problem och det är chockerande att se alla bilderna på skadade åkare. Hade vi vetat det innan att det skulle se ut så där hade vi aldrig kommit till start även om allt gick bra för oss, säger Korsgren till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.