Foto: Bildbyrån

Efter ”onödiga” operationen – Moa Lundgren har inte gett upp VM

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skideliten inledde säsongen i Bruksvallarna förra helgen. Samtidigt tog Moa Lundgren sina första stavtag på flera veckor. Trots sjukdom och den ”onödiga” operationen har 24-åringen inte gett upp tankarna på VM.

– Det gäller att ha is i magen och se till att allt blir bra och köra och tuta när man får, säger Lundgren till SVT Sport.

Det var i slutet på oktober som Moa Lundgren tvingades till en, skulle det visa sig, onödig operation. Läkarna misstog skidåkarens symptom för blindtarmsinflammation och påbörjade en operation men insåg i sista stund att blindtarmen var frisk.

– Det kändes bara, ”herregud, vad sker nu?”, berättar Lundgren.

I själva verket hade 24-åringen drabbats av så kallad körtelmage, vilket innebär att lymfkörtlarna i magen svullnar upp och gör ont. Något som vanligtvis drabbar barn under 12 år och som läker ut av sig självt.

– Första veckan var jag så pass trött att jag sov dygnet runt, det var min lilla ”bryta ihop-fas”.

– Det som har varit drygt är att jag blev sjuk också, sedan var jag bra några dagar men sedan fick jag feber och blev sjuk igen. Första rehaben var att göra fem situps, jag har verkligen inte använt magen och det är ju väldigt annorlunda, säger Lundgren.

Tillbaka på skidor: ”Magiskt”

Operationen stoppade Lundgren från att åka skidor under fyra veckor och hon har missat inledningen på tävlingssäsongen.

Förra lördagen, under Sverigepremiären i Bruksvallarna, åkte hon skidor för första gången sedan operationen.

– Det var ganska magiskt. Det kändes som att jag var där när jag kollade på sändningarna.

Och nu kan Lundgren träna i stort sett helt obehindrat igen.

– Nu är jag en fri fågel, jag är alldeles pirrig. Jag har inte så mycket restriktioner, men jag får inte vara ute och staka i två timmar än. Det handlar om att inte göra för många repetitioner av samma sak. Jag ska åka tröskelintervaller imorgon, det ska bli skitkul.

Hoppet om VM lever

Moa Lundgren, som är en del av B-landslaget, deltog i nio världscuptävlingar förra säsongen med en sjundeplats i sprintstafetten i Dresden som främsta resultat. Trots den stökiga starten lever fortfarande hoppet om en VM-plats, berättar hon.

– Men det tror jag helt och hållet beror på hur de andra fortsätter åka, och hur landslaget tänker framöver.

Första chansen för Lundgren att visa var hon står efter den stökiga säsongsinledningen blir Skandinaviska cupen i Östersund 16-18 december.

– Åker jag bra där, då kommer jag vara relevant. Men utan att det blir ett måste eller en press. Det finns ju en lång säsong därefter, det gäller att ha is i magen och se till att allt blir bra och köra och tuta när man får.

– Efter att ha suttit hemma så kommer tävlingshungern vara omättligt.

MER LÄNGDSKIDOR: Se när Emma Ribom tar karriärens första världscupseger (25 november)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Emma Ribom tar karriärens första världscupseger efter dramatiska upploppet Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.