Stina Nilssons konkurrent Natalia Matvejeva och Nikita Kriukov stängs av för dopning. Foto: TT Nyhetsbyrån

Elva ryska idrottare stoppas från OS

Publicerad

IOK har tagit bestämt sig för att straffa ännu fler idrottare från Ryssland. Elva ryska idrottare portas på livstid från OS, för dopningbrott under mästerskapet i Sotji 2014.

Att notera är främst sprintspecialisten Natalja Matvejeva, som var en tydligt medaljkonkurrent till Stina Nilsson, samt Nikita Kriukov som tog OS-guld 2010.

Här är idrottarna som stoppas:

Ivan Skobrev, Artem Kuznetcov (skridsko)

Tatyana Ivanova, Albert Demchenko (rodel)

Nikita Kriukov, Alexander Bessmertnykh, Natalja Matvejeva (längdskidor)

Liudmila Udobkina, Maxim Belugin (bob)

Tatiana Burina, Anna Shchukina (ishockey)

De elva ryska idrottarnas resultat från Sotji stryks.

Tidigare i höstas kom Internationella olympiska kommitténs tuffa dom mot Ryssland, som stoppas från deltagande i OS 2018. Vissa rena ryska idrottare kan bli inbjudna att delta i OS, men som neutrala idrottare. Även neutrala lag kan förekomma. Dessa kommer inte få bära den ryska flagga, eller hyllas med den ryska nationalsången vid pallplats.

Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko blev i sambandet med domen livstidsavstängd från OS på grund av sin tidigare roll som idrottsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer