Marcus Hellner och Emil Jönsson. Foto: Bildbyrån

Jönsson hyllar Hellner: ”Han har varit en inspiration”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare landslagsstjärnan Emil Jönsson meddelade nyligen att han avslutar skidkarriären – men visste inte om att den mångårige lagkamraten Marcus Hellner var på väg att ta samma beslut.

–  Spontant kanske jag trodde han skulle fortsätta, säger Jönsson till SVT Sport.

32-årige Emil Jönsson tar emot dagens besked om att Marcus Hellner lägger skidorna på hyllan med blandade känslor.

– Att han har tagit beslutet är naturligtvis tråkigt, han var en fantastisk skidåkare som haft en fantastisk karriär. Han har varit en inspiration, vi har ju hållit på sen ung ålder och hela vägen till landslaget. Han har varit en person som alltid varit nära mig i laget, säger Emil Jönsson till SVT Sport.

Är du överraskad?

– Spontant kanske jag trodde han skulle fortsätta, men ändå är jag inte helt överraskad. Jag har ju varit i sitsen själv nyligen och hållit på länge... Så det är både och men lite förvånad är jag absolut.

Jönsson var medveten om att jämnårige Hellner, lagkamrat sedan juniortiden, funderat över beslutet en period. Men inte mer än så.

– Jag visste faktiskt inte om det. Jag vet att Marcus har funderat och det är väl till slut magkänslan, som kom för mig också, vad som känns rätt att göra.

Nära Hellner = nära världseliten

Ditt bästa minne?

– Oj, det här kommer väldigt snabbt på men Marcus är en sån där som bara kör på. Han har höjt nivån i laget jämt, alltid varit stark på intervaller, träningsläger... Man visste att är man nära Marcus är man nära världseliten, så var det. Och en härlig kille att ha i laget, säger Jönsson och fortsätter:

– När han har tagit det här beslutet är det så klart rätt beslut eftersom det är vad han vill. Det måste vara fullt fokus för att man ska kunna träna rejält.

Hur tuff smäll är det här svensk längdskidåkning?

– Det klart att han kommer saknas, men så här är det. Allt har sin tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.