Evelina Settlin hade en tung fjolårssäsong. Foto: Bildbyrån

Evelina Settlin om tunga säsongen: ”Jag var utbränd”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en fin säsong 2018-2019 blev inte fjolåret vad Evelina Settlin hoppats på. Nu berättar svenskan om utbrändhet och det positiva med att säsongen tog slut i förtid på grund av coronautbrottet.

– Jag var helt sänkt men intalade mig själv att det ska nog gå bra. Det blev som en ond cirkel med för dålig återhämtning, säger Settlin till längd.se.

För två vintrar sedan såg Evelina Settlin ut att gå mot sitt stora genombrott i längdspåren.

Hon var bland annat med i det stafettlag som slutade tvåa i världscupen i Ulricehamn, tog en tredjeplats i teamsprinten i Lahtis och blev fyra i världscupsprinten i Lillehammer.

”För stor totalbelastning”

Förhoppningen i fjol var att överträffa de resultaten. Men förutom en tredjeplats i Dresdens teamsprint blev säsongen en besvikelse. Nu berättar Evelina Settlin om vad som gick fel.

– Det blev för stor totalbelastning förra hösten, jag var helt sänkt men intalade mig själv att det ska nog gå bra. Det blev som en ond cirkel med för dålig återhämtning. Jag var utbränd, säger hon till längd.se.

”Har tagit lärdom”

Settlin avslutade säsongen i förtid efter att ha brutit masstarten i Meråker i Ski Tour. Att hela tävlingssäsongen sedan tog slut passade henne bra, menar hon.

– För mig var det bra att få extra tid att vila innan jag kom in i grundträning igen. Nu fungerar det bra och hela sommarens träning har gått fint.

– Jag har tagit lärdom av det som hände förra året och ändrat upplägg. Jag måste vara mer lyhörd för hur kroppen reagerar och lita på vad jag själv känner.

Nästa helg är det tävlingspremiär i Bruksvallarna.

KLIPP: Kalla isolerad med covid-19-symptom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.