Mathias Fredriksson. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Är det första april?”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson byter från längdskidor till skidskytte.

SVT Sports expert Mathias Fredriksson är förvånad.

– Är det första april? Det känns som ett bra första aprilskämt. Men är det någon som ska klara det är det väl hon, säger Fredriksson.

Tidigare i dag avslöjade SVT Sport att Stina Nilsson byter sport. Hon väljer att lägga ned karriären som längdskidåkare och i stället blir skidskytt.

– Hon är extrem målmedveten och duktig på att nöta detaljer. Hon kan nog tycka det är kul att nöta detaljer och det kommer hon få göra extremt mycket om hon ska få in skyttet. Skidor vet jag att hon kan åka, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Hur förvånad är du?

– Väldigt förvånad, skulle jag säga. Det tror jag inte. Visst händer det att åkare byter från längdskidor till skidskytte. Men då är det ofta längdåkare som har haft några säsonger som har varit lite tyngre och att de vill byta karriär. Men Stina är på toppen av sin karriär och att då byta till skidskytte, det är nog unikt.

– Det känns som hon vill ha en ny utmaning. Jag vet inte om skadeperioden har spelat in, att hon har fått tid att testa skidskytte och fastnat för det.

”Blir ett stort avbräck”

Vad betyder det här för längdskidåkningen?

– Det blir ett stort avbräck även om kvinnlig sprint har fyllt på med många nya bra åkare. Det är inte jättekännbart, men hennes rutin kommer att saknas.

Vilka förhoppningar ska man ha på att hon ska ta medaljer framöver?

– Det tror jag nog hon själv har som målsättning, annars kan jag inte drömma om att hon skulle byta sport.

Stina Nilsson har bekräftat SVT Sports uppgifter.

KLIPP: Här tränar Stina Nilsson skidskytte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.