Jacob Hård. Foto: Bildbyrån

Jacob Hård: ”FIS och länderna borde agerat tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska skidlandslaget hoppar av tävlingarna i Davos och Dresden av medicinska skäl.

Ett beslut som överraskar SVT Sports kommentator Jacob Hård som samtidigt är kritisk.

– Jag tycker att Fis och länderna borde ha kunnat agera tidigare, säger han till SVT Sport.

Norge har redan gjort det. Nu följer Sverige i samma spår som grannlandet och därmed är det sluttävlat i världscupen för resten av året.

– Jag är överraskad över att beslutet kommer så fort efter premiären i Ruka. Jag tycker att Fis och länderna borde ha kunnat agerat tidigare. Det var ett oroligt coronaläge redan för en månad sedan. Man borde ha frågat sig tidigare hur man skulle kunna tävla på ett säkert sätt, säger Jacob Hård.

”Jättetråkigt”

Experten Anders Blomquist fyller i:

– Det är jättetråkigt, men det är svårt att ha synpunkter på beslutet. Som jag ser det är det resorna som är en förhöjd risk. Men samtidigt blev Charlotte Kalla troligtvis smittad på hemmaplan. Det är svårt att bedöma var risken är störst. I Sverige eller i en elitbubbla där alla är samlade, säger Anders Blomquist.

”Tapp på elitsidan”

Borde man ställa in hela säsongen?

– Det beror ju på den medicinska bedömningen och hur epidemin utvecklas. Det beror på hälsoläget.

Vad betyder det här för längdåkningen som sport?

– Det blir ju ett tapp på elitsidan. Men risken är att det blir 1,5 förlorat år på ungdomssidan och att man då tappar många duktiga talanger. Ställer man in hela säsongen finns ju risken att man gör något annat.

KLIPP: Landslagsläkaren: ”Det var ett oerhört svårt beslut”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.