Anders Blomquist. Foto: Bildbyrån

Experten om fluorförbudet: ”Det måste vara åkarna som straffas”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella skidförbundet, Fis, har beslutat att fluorvalla i längdskidåkning ska förbjudas gradvis. Det föder diskussionen: hur ska fuskare straffas?
– Jag tror att det enda det kan bli är att åkarna har ett ansvar, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Internationella skidförbundet kommer gradvis att förbjuda fluorvalla kommande säsonger, och säsongen 2022/2023 ska det vara helt förbjudet. Vad som händer om någon bryter mot reglerna är ännu inte klart. SVT Sports expert Anders Blomquist tror och hoppas dock på att det inte blir de som vallar som straffas.

– Jag tror att det enda det kan bli är att åkarna har ett ansvar. För vallarna är väldigt viktiga, men det är omöjligt för internationella förbundet eller en domarenhet att ha koll på, säger han.

”Går inte med annat än åkarna”

Om det är vallarna som straffas tror Blomquist att en del länder kan komma att fuska ofta eftersom stjärnorna i spåret inte tar skada.

– Då kommer det bli att man offrar människor som inte är så viktiga. Då skulle länder sätta detta i system. Det måste vara åkarna som straffas, men problemet är att åkarna inte alltid har koll på vad som är under skidorna. Men min bild är att det går inte med annat än åkarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer