Foto: TT Nyhetsbyrån

Experten: ”Tror Johaug kan sluta”

Uppdaterad
Publicerad

Antidoping Norge rekommenderar en avstängning på 14 månader. Ett straff som kan få Therese Johaug att avsluta karriären – det tror NRK:s expert Carl Henning Gran. ”Jag tror att tanken på att lägga av kommer att drabba henne ganska många gånger framöver”, säger Gran.

När dopningsfallet offentliggjordes den 13 oktober skakades en hel skidvärld om rejält – inte minst den norska.

Fjolårets stora skiddrottning hade via en läppsalva fått i sig den anabola steroiden clostebol. Therese Johaugs egen förklaring var att hon litat på landslagsläkaren Fredrik Bendiksen – och därför inte gjorde några egna efterforskningar kring preparatet.

– Jag står utan skuld i det här, jag tog ansvar och frågade läkaren. Jag ska kämpa för att visa alla att jag är oskyldig, sa Johaug på en känsloladdad presskonferens.

Antidoping Norge meddelade igår att de tror på Johaugs version. Men de menar samtidigt att 28-åringen som toppidrottare bör klandras för att hon inte gjorde någon egen undersökning läppsalvan.

”Tanken på att lägga av kommer att drabba henne”

Antidoping Norge anser därför att Johaug bör stängas av i 14 månader.

Ett besked som skulle kunna innebära slutet på stjärnans karriär. Det tror i alla fall NRK:s längdskidexpert Carl Henning Gran.

– Jag tror att tanken på att lägga av kommer att drabba henne ganska många gånger framöver, säger Gran, som menar att ett straff på 14 månader kan bli en avgörande faktor till att Johaug inte orkar fortsätta.

– Det kommer vara tufft för henne att komma tillbaka. Hennes inre motivation och ”driv” blir viktigt, men frågan är om hon ser värdet i att hålla på med en idrott där man ska straffas så hårt.

”Inte givet att Johaug ställer upp i OS”

Expert-kollegan Fredrik Aukland är inne på samma spår. Han menar att det finns en risk att Johaug inte finns med under nästa OS – även om hon skulle vara fri att tävla där.

– Ingen kan säga hur den här perioden blir, förutom att den blir extremt tuff. Det är inte givet att Therese Johaug ställer upp i OS 2018, säger Aukland till VG.

Detta har hänt

Visa

4 september: Therese Johaug enligt egna får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha överdoserat astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidopning Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer