Anders Blomquist och Johanna Ojala om beskedet att Ebba Andersson missar säsongens inledande tävlingar. Foto: Bildbyrån

Experterna om Ebba Anderssons skada: ”Tufft slag”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson kan inte tävla på hela hösten.

Anledningen: En skada i ett knä som varit skadat förut.

– Det är lite oroande att det är samma knä, säger expert Anders Blomquist.

Ebba Andersson tog stora steg förra säsongen, och SVT Sports experter hade sett fram emot att följa hennes utveckling under året.

Men nu får de vänta med det. I dag kom beskedet att knäskadan som hon ådrog sig i Bruksvallarna förra veckan stoppar henne från tävlande fram till årsskiftet.

– Det är jäkligt tråkigt för henne själv, naturligtvis. Hon var ju så otroligt bra i fjol och är i utveckling. Så det är klart att det är ett tufft slag för henne, och hon har haft problem förut. För det svenska damlaget var hon den bästa distansåkaren förra säsongen, och det är ju också ett allvarligt slag, säger Anders Blomquist.

Johanna Ojala håller med.

– Hon hade en enormt stabil säsong i fjol, och jag har fått indikationer på att hon tagit ytterligare kliv i år och varit väldigt stark i höst. Så jag hade sett fram emot att se hennes tävlingsdebut, både i Gällivare och världscupdebuten i Ruka, säger hon.

”En viktig period”

Just att skadan kommer nu, när säsongen precis ska inledas, ser Blomquist som allvarligt.

– Det här är en viktig period. Man ligger på stora träningsvolymer den här perioden för att ha en bra säsong så att man kan bygga upp en form som man kan rida på under säsongen. Så det är klart att det är en viktig period både tränings- och tävlingsmässigt för henne, så det är inte bra, säger han, och fortsätter:

– Men hon har ju en väldig träningsbakgrund. Och så tror jag att hon kommer att rehaba det här inspirerad av det Stina gjorde i fjol, så hon kommer att göra allt hon kan. Men hon har haft problem med det här knät förut, så det är en tuff uppgift.

– Men hon kommer göra allt hon kan. Ingen tvekan.

Just det, att hon haft problem med samma knä förut, är det något som vi ska vara oroliga över?

– Ja, det är det. Det är i och för sig olika sorters skador kanske. En skadad del av kroppen kan ibland bli mer nästan starkare än förut när det läker, men det kan också vara så att det finns en svaghet eller något som gör att det återkommer på olika sätt – så lite oroligt är det att det är samma knä.

REPORTAGE: Ebba Andersson om Kallas betydelse  (12 november 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.