Foto: TT Nyhetsbyrån

Experten om Kallas kamp för att hitta VM-form: ”En väldig utmaning”

Publicerad

Charlotte Kallas form skapar oro och frågetecken. Nu har svenskan en månad på sig att hitta den absoluta toppformen till VM – en uppgift SVT:s expert Anders Blomquist tror att hon fixar.
– Det är en ny uppgift att lösa, men hon har gjort liknande saker tidigare, säger han.

I lördagens 10-kilometerslopp i Ulricehamn slutade Charlotte Kalla på en 13:e plats, en minut och 20 sekunder efter Therese Johaug. Det var svenskans sämsta insats på tre år.

Något som, med en månad kvar till VM, oroar många. Men SVT:s expert Anders Blomquist tror att Charlotte Kallas form är på uppgående.

– Jag tycker att Charlotte under så många säsonger har visat att hon är fantastisk på att hitta rätt formmässigt, både mentalt och fysiskt inför mästerskap, säger han.

– Jag tyckte ändå att söndagen var bättre än lördagen. Känslan var att det var väldigt tunga ben, att hon var fortfarande tungt träningsbelastad, att hon inte är tillbaka helt.

Blomquist tror att Kalla kommer att hitta formen till mästerskapet – trots att det nu finns en del tidspress.

– Jag tror att hon naturligtvis hellre hade velat ha piggare ben, och känt att hon varit närmare sin formtopp. Men det finns fortfarande tid kvar. Det är en ny uppgift att lösa, men hon har gjort liknande saker tidigare.

– Det är långt ifrån givet, det är en väldig utmaning hon har men jag tycker att hon har visat det så många gånger. Jag tror att Charlotte kommer greja det och vara i sin bästa form när det är dags för VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer