Hanna Falk pekar ut sin nya satsning. Foto: Bildbyrån

Falks nya satsning: ”Spännande koncept”

Uppdaterad
Publicerad

VM- och OS-meriterade Hanna Falk är den senaste i raden av skidåkare som byter spår och satsar på långloppscupen.

Hon lär knappast vara den sista.

– Detta är ett spännande koncept som många ”trad-åkare” är nyfikna på när man vill byta miljö, säger Falk.

För drygt två veckor sedan berättade Hanna Falk, 31, att hon avslutar landslagskarriären efter tre VM och två OS. Nu är det klart att hon kommer att köra långloppscupen Ski Classics i vinter.

KLIPP: Höjdpunkter ur Falkens landslagskarriär (12 april)

Där får hon sällskap av bland andra norska legendaren Marit Bjørgen, som satsar vidare efter sin uppmärksammade start i Vasaloppet.

Falk är övertygad om att detta bara är början och att det blir fler skidprofiler i Ski Classics.

– Det blev ett uppsving för långloppen redan förra året och det blir det även kommande år, när SVT sänder tävlingarna. Det skapar ett stort intresse. Här är de svenska åkarna med och driver utvecklingen, säger Falk och fortsätter:

– Samtidigt är det fler yngre som satsar på långlopp och stakning. Det är kul.

Ville byta miljö

Hanna Falk berättar att hon länge varit intresserad av långloppen och att det nu var rätt tid för henne att byta form av skidåkning.

– Jag var nöjd med landslaget och ville byta miljö. Nu kommer jag nog att få nytta av åren som traditionell skidåkare.

Hanna Falk kommer att köra i det svenska laget Lager 157. Hon blir därmed lagkamrat med Emil Persson, som vann Ski Classics totalt i vintras, och Britta Johansson Norgren, som i många år var långloppsdrottningen tills Lina Korsgren i år tog över.

Lokal förankring

– För mig var det naturligt att välja Lager 157. Dels för att laget har en lokal förankring i Ulricehamn, där jag bor. Dels för att det är en bra miljö i laget där åkarna pushar varandra, säger Hanna Falk.

Hon säger också att det kommer att bli extra bra att bli lagkamrat med Britta Johansson Norgren:

– Det blir stort för mig att få lära av henne, som varit ledande och bäst inom långloppen i många år. Hoppas jag också kan lära henne lite.

Ryggproblem

Hanna Falks stora utmaning blir att träna upp ryggen så att hennes kropp klarar stakning i långa sträckor. Hon säger att nu känns det bra efter diskbråcket som stört hennes skidkarriär de senaste åren.

– Men det gäller för mig att bygga upp kroppen successivt och inte börja maximalt redan i maj.

På frågan om hennes styrkor i vinterns långlopp svarar hon:

– Min grundträning, det taktiska spelet, snabbheten och spurten. Men här vill jag vara ödmjuk. Det är många bra tjejer som kommer att åka långloppen.

Fakta: Hanna Falk

Ålder: 31.

Bor: Ulricehamn.

Familj: Sambon Hannes Olaison.

Främsta meriter: Fyra världscupsegrar i sprint.

Fakta: Ski Cassics

Ski Classics är den internationella långloppscupen i skidor. De mest kända loppen är svenska Vasaloppet, Marcialonga i Italien och Birkebeinerrennet i Norge.

Åkarna tävlar i olika team, alltså inte för landslag, vilket gör att Ski Classics liknar proffsens cykellopp.

Förra säsongen blev det dubbla svenska totalsegrar: Lina Korsgren vann damklassen och Emil Persson var bäst av herrarna.

SVT har från nästa säsong sändningsrättigheterna och loppen kommer att bli en viktig del av ”Vinterstudion”, sedan Nent Group tagit över rättigheterna för skidvärldscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.