Maiken Caspersen Falla. Foto: Bildbyrån

Falla lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vunnit tio VM-medaljer och tre OS-medaljer.  Men nu är karriären över för norska sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla.

– Det har varit ett äventyr, säger norskan.

– Det är lite vemodigt för längdskidor har varit mitt liv i så många år, säger norska 31-åringen till VG.

Falla har varit huvudkombatant med flera svenska sprintstjärnor. I många år var det en kamp mellan Stina Nilsson och Falla och på senare år har hon kämpat om segrarna med Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling.

Den första VM-medaljen kom i Holmenkollen i2011, med ett brons på lagsprinten med Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

31-åringen har ett OS-guld och fem VM-guld men det är inte gulden hon minns bäst.

– VM-bronset i Val di Fiemme (2013) var min första individuella medalj. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Många månader senare kunde jag säga till mig själv: Jag tog brons på VM. Det var stort. Så tog jag OS-guld året efter. Jag hade klarat det.

Stina Nilsson väljer att hylla Falla.

– Hon har haft en fantastiskt fin karriär. Men det är inget konstigt att hon lägger av. Om hon känner att hon är nöjd så är det ett jättebra beslut. Vi har haft jäkligt många bataljer, jag är väldigt tacksam för det. Vi har utvecklat varandra, säger hon till SVT Sport.

Arkiv: Fallas sista seger – spurtade ner Sundling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.