Foto: SVT

Finland vill att Bolsjunov utreds – ”Kan ge strängare straff”

Uppdaterad
Publicerad

Det finländska skidförbundet är inte klara med Alexander Bolsjunovs attack mot finländaren Joni Mäki efter gårdagens längdstafett. De vill att det internationella skidförbundet (Fis) utreder incidenten ytterligare.

”Vi kommer skriftligen att be om ett klargörande”, skriver man på Twitter.

Det var då Joni Mäki klev in framför Alexander Bolsjunov på målrakan som Bolsjunov först slog till finländaren med staven innan han körde in i honom efter målgång.

Det ryska laget diskades från tävlingen, men Bolsjunov har inte fått något ytterligare personligt straff.

”Är det här okej?”

– Vi vill veta vad Fis tänker om det här. Är det här okej och kommer de att göra något, säger det finländska förbundets presschef Soili Hirvonen till NRK.

Norrmannen Vegard Ulvang, som leder längdkommittén i Fis, ser några möjliga följder av en Fis-utredning.

– Juryns arbete är klart efter att de officiella resultatlistorna är publicerade. En möjlighet är att det tas upp av vår appellationsnämnd. De kan ge ett strängare straff och till exempel stänga av utövaren över en viss period. Eller så kan Fis Council, den översta instansen, agera på egen hand, säger han.

BILD FÖR BILD: Därför blev Bolsjunov vansinnig i herrstafetten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.