Frida Karlsson och Therese Johaug. Foto: BILDBYRÅN

Fis beslut ställer till det för Sverige och Norge

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hemmaåkare i världscupen minskar.

Ett beslut som ställer till det för Sverige och Norge.

– Många länder önskar en minskning av kvoterna, mycket på grund av Norges dominans men också för Sveriges dominans på damsidan, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till Aftonbladet.

Många länder har velat minska antalet hemmaåkare. Något som Norge har protesterat rejält mot.

Men det internationella skidförbundet, Fis, har nu klubbat igenom att antalet hemmaåkare sänks till nästa säsong.

”Det blir väldigt tufft”

Tidigare säsonger har 15 stycken hemmaåkare på dam- och herrsidan fått köra världscupen. Framöver blir det tio nationella åkare plus två från U23.

– Många länder önskar en minskning av kvoterna, mycket på grund av Norges dominans men också för Sveriges dominans på damsidan, säger landslagschefen Anders Byström till Aftonbladet.

– Det kanske inte är en dödsstöt för oss, men det blir väldigt tufft och är inte jättebra för vår del på damsidan. Det innebär att vi får ställa över åkare som har chans på topp tio, men det bara acceptera det. Samtidigt ger det en chans att ta ut extra U23-åkare.

KLIPP: Därför ska du bry dig om fluorvalla (12 december, 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.